Saobraćajna nezgoda u Velikoj Kladuši

4r

– Tokom protekla 24h Policijska stanica Velika Kladuša je evidentirala dva narušavanja javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu bez povrijeđenih lica.

– Dežurni medicinski timovi predvođeni doktorima Abdullahom Fazlićem, Samrom Alibegić i Mustafom Hodžićem obavili su pregled 34 pacijenta, a dva su uputili na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu u Bihać.

– Prema informacijama iz Poslovnice Elektrodistribucije Velika Kladuša, bez struje su kupci s trafopodručja Vodovod Dalekovod, Kvrkulja, Trnovi 1, Kumarica 1 i 2, Capreg, Klupe, Rajnovac 1, 2 i 3, Orčeva Luka, Omeragići. Ekipe će danas raditi na otklanjanju kvara

Isporuka vode je uredna.

Odvoz komunalnog otpada i održavanje gradske čistoće odvijaju se prema redovnom rasporedu.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Grahovića, nije imala intervencija.

04.10. – Svjetski dan životinja

Svake godine 4. oktobra obilježava se Svjetski dan životinja. Dan je to koji nas podsjeća na međusobnu povezanost ljudi i životinja te važnost skladnog i kvalitetnog zajedničkog života. Obilježava se u svim zemljama od 1931. godine kada je održana konvencija ekologa u Firenci.

Glavna ideja ovog dana je naglasiti važnost životinja u našem životu. Svakodnevno na njih i na kvalitetu njihova života utječu postupci pojedinaca i nacija. Iako imaju važnu ulogu u našem životu, životinje su često žrtve ljudske sebičnosti i nasilja. Važno je potaknuti ljude na razmišljanje, probuditi im svijest o važnosti skladnog suživota, a što će ih potaknuti i na aktivno djelovanje s ciljem poboljšanja uvjeta života svih živih bića s kojima dijelimo planet Zemlju.

Važno je osvijestiti ljude da su životinje ravnopravni stanovnici našeg planeta s kojima dijelimo svoj život na njemu te da životinje imaju jednako pravo na život kao i mi. I one osjećaju bol, patnju, strah i stres tako da im ne smijemo činiti ono što ne želimo da neko čini nama.

Danas pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Intenzivnije padavine na sjeveru Hercegovini, istočnim i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne prestanak padavina u većini područja i smanjenje oblačnosti u Hercegovini, na istoku i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 22, a dnevna od 12 do 18, na jugu i istoku zemlje do 22 stepena.

Nestabilno vrijeme, kiša i povremeno jači jugo uslovljavaju relativno nepovoljne biometeorološke prilike, izraženije u prvom dijelu dana. Sa poslijepodnevnim satima i djelimičnom stabilizacijom, opća slika u cijeloj zemlji će se popraviti, stoga bi noć trebala biti malo ugodnija. Od meteopatskih reakcija moguće su promjena raspoloženja, glavobolja, dekoncentracija, nesanica.

Stanje na cestama

Obilne kišne padavine koje su noćas pogodile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su brojne probleme.  Na magistralnom putu Konjic-Jablanica-Mostar, kao i na putevima: Jablanica-Prozor, Jablanica-Blidinje i Busovača-Kiseljak došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, zbog čega je saobraćaj obustavljen.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Kaonik-Gromiljak, Doboj-Gračanica (Brijesnica Velika), Livno-Kamensko (Podgradina), Kladanj-Živinice, Prozor/Rama-Jablanica, Foča-Ustikolina, Tarčin-Konjic i Međeđa-Višegrad.

Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.