Saobraćajna nesreća u Velikoj Kladuši- teške tjelesne povrede

.

Led i sniježni nanosi otežavaju saobraćaj na pojedinim cestama u BiH

Ugaženog snijega na kolovozu ovog jutra ima u višim predjelima zapadne i jugozapadne Bosne, upozoravaju iz BIHAMK-a.

“Izdvajamo putne pravce: Bihać-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Velika Kladuša, Livno-Kupres, Livno-Drvar i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad”, navode.

Dodatne poteškoće na ovim dionicama stvara i jak vjetar koji mjestimično formira sniježne nanose. Na ostalim dionicama kolovoz je pretežno vlažan, a zbog niskih temperatura upozorava se na moguću poledicu.

Poseban oprez savjetuje se u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Skreće se pažnja i na učestale odrone zemlje ili kamenja. “Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme”, poručuju iz BIHAMK-a.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Velikokladuške dežurne službe u protekla 24h bilježe:

Jedno lice je zadobilo teške tjelesne povrede u saobraćajnoj nezgodi koju su evidentirali u Policijskoj stanici Velika Kladuša. Javni red i mir nije narušavan. Krivičnih djela nema prijavljenih.

Vatrogasci nisu imali poziva za izlazak na teren, rekao nam je dežurni Grahović.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 60 pacijenata, od kojih su četiri upućena na dalje liječenje. Dežurni su bili doktori Valbona Mahmutović i Ševal Mešanović.

Tokom subote Covid ambulanti javilo se devet pacijenata. Nije bilo upućenih na dalje liječenje.

Na području općine Velika Kladuša elektronapajanje je stabilno.

Snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom je uredno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“. JKP „Vodovod i Kanalizacija“ Velika Kladuša savjetuje svojim korisnicima da za vrijeme niskih temperatura zaštite vodovodne instalacije. Podsjećaju vlasnike privatnih objekata i upravitelje u stambeno poslovnim objektima, da su dužni u zimskim uslovima zaštititi od smrzavanja vodovodnu instalaciju, vodomjer i ostale uređaje koje se nalaze u vodomjernom oknu.

Vremenski bilten za 24. januar:

Danas u Bosni postepeno smanjenje oblačnosti tokom dana. U jutarnjim satima lokalno može padati slab snijeg na području Krajine, istočne i centralne Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti prije podne na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -4 i 1°C, na jugu zemlje do 7°C.

 Nastavlja se period stabilnijeg, većim dijelom dana hladnog vremena, uz duže zadržavanje naoblake u Bosni, u Hercegovini sa sunčanim intervalima. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji i maksimalno reducirati aktivnosti, kao i boravak na otvorenom, naročito u unutrašnjosti zemlje. Jutarnji i večernji sati biće posvuda sa osjetno nižim temperaturama. Na sjeveru i u Hercegovini djelimično toplije i malo ugodnije sredinom dana.