Saobraćajna nesreća u Velikoj Kladuši

.
Nove servisne informacije

 

-U protekla 24h u Hitnu službu Doma zdravlja Velika Kladuša javilo se 37 pacijenata. Dežurni doktori Samra Alibegić, Kenan Dautović i Valbona Mahmutović na dalje liječenje u KB Bihać uputili su jednog pacijenta.

-Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obaviještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, doći do prekida u isporuci električne energije u poslovnim jedinicama prema slijedećem rasporedu:
• od 07:30 do 15:30 sati kupci trafopodručja: Kudići 2 Vodovod, Sabljakovići, Kudići 1.
Pored najavljenih radova, iz Elektrodistibucije PJ Velika Kladuša javljaju da zbog kvara na izlazu Hodžinac u mjestu Mala Kladuša dio stanovništva nema električne energije. Kvar će biti saniran u toku dana.

–Velikokladuška policijska stanica u protekla 24h zabilježila je jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica, već je pričinjena materijalna šteta. Krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, nije bilo.

-Prema informacijama iz ViK-a, snabdijevanje pitkom vodom je uredno na područje Velike Kladuše.

– Prema riječima dežurnog Grahovića, velikokladuški vatrogasci u protekla 24h nisu imali intervencija.

–JP ”Veterinarska stanica” Velika Kladuša obavještava građane općine Velika Kladuša, da će u narednom periodu po utvrđenom planu i rasporedu održati cijepljenje pasa i mačaka protiv bjesnoće za 2024. godinu počevši od danas, u terminu i lokacijama:
08:00h-Donja Slapnica, na Hajratu,
09:00h- Gornja Slapnica, kod škole,
10:00h- Todorovska Slapnica, kod ambulante,
11:00h- Klupe, kod Bajre Rizvića,
12:00h- Podzvizd, kod pošte
 

–20. septembar – Svjetski dan svjesnosti o rastu. Rast i razvoj predstavljaju jedan od najznačajnijih karakteristika dječije dobi i ukazuju na  cjelokupno zdravlje djeteta i zdravlje populacije, kao i nutricijski status pojedinca odnosno populacije.Rast je kvantitativni pojam koji se odnosi na povećanje mase odnosno dimenzija tkiva, organa i tijela.Razvoj je kvalitativni pojam koji uključuje diferencijaciju i sazrijevanje biohemijskog sastava, strukture i funkcije, reaktivnosti i prilagodbe tkiva i organa od začeća do adolescentog razdoblja.Na rast i razvoju utiču mnogobrojni faktori kao što su: nasljedni faktori (geni), spol, godišnje doba, okolišni faktori, prehrana, zdravstveno stanje pojedinca odnosno prisutne bolesti i dr.

–20. septembar- Međunarodni dan univerzitetskog sporta. Odluka  o proglašenenju ovog dana je donešena od strane Organizacije ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), na prijedlog Međunarodne federacije univerzitetskog sporta (FISU). Ovaj dan ima za cilj stvaranje veze između univerziteta i njihovih lokalnih zajednica fokusiranih na sport, fizičku aktivnost i zdrav život.

– Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima koji mogu biti praćeni grmljavinom. Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 20, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 24 °C.

– Biometeorološka prognoza relativno je povoljna. Nakon tmurnog i povremeno kišovitog prvog dijela dana, u nastavku će uslijediti postepena stabilizacija, intenzivnije sa kasnim poslijepodnevnim satima. Djelimični porast temperatura zraka pozitivno će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata ne bi trebale biti suviše jake. Poželjno je posvetiti nešto više pažnje odijevanju tokom jutra i večeri.

BiHAMK
– U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Frekvencija vozila je umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je promet vozila pojačan. Vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja i molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu. Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.