Saobraćajna nesreća u Velikoj Kladuši

.
Nove servisne informacije

 

-U Hitnu službu Doma zdravlja u protkela 24h javilo se 63 pacijenta od kojih je dvoje upućeno na dalje liječenje u KB Bihać. Dežurne doktorice bile su Samra Alibegić i Amra Zulić.

–Jedna saobraćajna nesreća dogodila se u protekla 24h na području Velike Kladuše, krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, nije bilo.

–Velikokladuški vatrogasci imali su dvije intervencije u protekla 24h, a radilo se o čišćenju kolovoza nakon saobraćajne nezgode u mjestu Purići (16:05h-18:25h), te gašenje zapaljenog ventilatora na Jošama (21:30h-21:35h).

-Isporuka pitke vode je uredna, javljaju iz ViK-a.

– Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, danas doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:
-od 09:00 do 15:30h trafopodručja:  Vodovod Jabukovac, Crvarevac 1, Čaglica 1 i 2, Tunjevac i Ponjevići,
-od 09:00 do 11:00h trafopodručja:  Polje 1 izlaz prema Džamiji,
-od 09:30 do 10:30h trafopodručja:  Tuk 1 izlaz prema Pjeskani
-od 12:00 do 15:00h trafopodručja: Ćejvani izlaz prema Barakama.

–16. septembar – Svjetski dan zaštite ozonskog omotača. Generalna skupština UN-a je 2000. godine proglasila 16. septembar danom zaštite ozonskog omotača, kao spomen na datum (16.9.1989. godine) kada je stupio na snagu Montrealski protokol potpisan 1987. godine. Ozonski omotač je nježni gasoviti omotač u sklopu atmosfere Zemlje koji štiti sav život na planeti od štetnog dijela UV zračenja. Nalazi se na visini od 10 do 50 kilometara iznad površine u nižim slojevima stratosfere. Količina ozona u atmosferi je mala, (koncentracije manje od 0,001%), i debljina ozonskog omotača je oko tri mm u prosjeku, ali značajno varira.Ozonski omotač ograničava štetno ultraljubičasto zračenje i njegovo dopiranje do Zemlje, što pruža zaštitu ljudskom zdravlju i čitavom ekosistemu.U nižim slojevima atmosfere ozon je polutant i djeluje štetno na biljke, ljude i vještačke materijale (plastika, guma). U urbanim sredinama u toku ljetnih mjeseci javljaju se epizode povišene koncentracije ozona kao vid zagađenja zraka.

–16. septembar – Svjetski dan čišćenja– Jedna planeta, jedan cilj i milioni volontera u više od 180 zemalja ujedinjeni su u najvećoj civilnoj akciji u historiji čovječanstva kako bi očistili planetu od nepropisno odloženog otpada.
Cilj Svjetskog dana čišćenja nisu samo čistiji gradovi, parkovi, plaže i šume, nego i pomak ka boljem upravljanju otpadom i podizanje svijesti na lokalnom i globalnom nivou o problemu otpada i hitnosti njegovog rješavanja. Svjetski dan čišćenja – World Clean Up Day je svjetski pokret usmjeren na borbu protiv globalnog problema otpada, a ima za cilj da uključi u čišćenje divljih deponija otpada cijeli svijet. U Bosni i Hercegovini Svjetski dan čišćenja organizuje se pod sloganom “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan”.

–  Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme većinom sa slabom kišom. Više padavina na sjeveru i sjeveroistoku u jutarnjim satima. U Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 22°C.

– Djelimična stabilizacija vremena uslovljava nešto povoljniju opštu sliku, izraženije na jugu. Nakon hladnijih jutarnjih sati, kada je poželjno biti oprezniji, prikladno se odjenuti i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, danju će nastupiti blago zatopljenje, što će, uz manje padavina, povoljno djelovati na osjetljive osobe, te dovesti do umanjenja tegoba vezanih uz njihove bolesti. Večer prohladna, stoga je u ovom periodu, također preporučljivo reducirati boravak na otvorenom.

–BiHAMK
Pretežno mokar ili vlažan kolovoz i povećana opasnost od odrona karakterišu saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Apelujemo na vozače da voze opreznije, uz obavezno poštivanje svih saobraćajnih propisa. Na graničnim prelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta.