Saobraćajna nesreća u Velikoj Kladuši

.
Nove servisne informacije

 

– Pomoć Hitne službe velikokladuškog Doma zdravlja zatražilo je 89 pacijenata, od kojih je jedan upućen na dalje liječenje. Dežurne su bile doktorice Samra Alibegić i Ajla Capan.

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jednu saobraćajnu nezgodu. U nezgodi nije bilo povrijeđenih lica. Narušavanja javnog reda i mira i krivičnih djela nema prijavljenih.

– „Vatrogasci nisu imali intervencija u protekla 24h“ –  rekao nam je dežurni Okanović.

– Vodosnabdijevanje domaćinstava je stabilno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Velika Kladuša.

Ažurirano: 09.00h Zbog kvara na glavnom gravitacionom cjevovodu do prekida snabdijevanja vodom došlo je u naseljenom mjestu Begluk. Normalizacija snabdijevanja vodom očekuje se po završetku radova.

– Isporuka električne energije ovog ponedjeljka je uredna. Za danas nema najavljenih radova na elektroenergetskim objektima.

 

Međunarodni je dan zaštite obrazovanja od napada

– Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 28. 06. 2020. godine prihvatila tekst odluke koja se odnosi na proglašenje 9. septembra Međunarodnim danom zaštite obrazovanja od napada.

Obilježavanjem Međunarodnog dana zaštite obrazovanja od napada naglašava se važnost prava na obrazovanje, osiguranje kvalitetnog obrazovanja na svim razinama, te promovira značaj sigurnog školskog okruženja za učenje u kriznim humanitarnim situacijama. U kontekstu zaštite obrazovanja od napada, kreirane su i Smjernice za obilježavanje Međunarodnog dana, koje podrazumijevaju promociju nenasilnog okruženja, zaštitu učenika na svim razinama i obrazovanja uopće.

 

Stanje na putevima:

– Početak nove radne sedmice svakako će značiti i pojačanu frekvenciju saobraćaja, posebno u gradskim zonama. Na svim putnim pravcima vozače molimo da budu maksimalno oprezni, da drže odstojanje između vozila i da ne zaborave vezati sigurnosni pojas. I ostale učesnike u saobraćaju (motocikliste, bicikliste, korisnike električnih romobila i pješake) molimo da budu oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

– Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Dnevna temperatura od 22 do 28 °C.

– Nestabilna atmosfera će usloviti relativno nepovoljne biometeorološke prilike širom zemlje. Djelimično poboljšanje opće slike se očekuje u poslijepodnevnim satima, kada će doći do prestanka padavina u većini područja, osim u sjevernim dijelovima zemlje. Moguće su pojačane tegobe kod hroničnih bolesnika, kao i reakcije na promjenu poput reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, glavobolje, dekoncentracije, iscrpljenosti. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima. Tokom noći, prolaskom fronte, kod osjetljivih osoba moguće je djelimično olakšanje.