Republika Srpska tajno sklopila ugovor od 57 miliona KM sa kineskom firmom povezanom sa vojnom industrijom

viskovic

Vlada RS potpisala je tajni ugovor sa kompanijom ELINC iz Kine, koja je povezana sa vojnom industrijom, vrijedan čak 57 miliona maraka za nabavku softvera za digitalnu zaštitu u svim institucijama RS-a, piše Capital.

Ugovor sa Kinezima je, potvrđeno je za Capital.ba iz više kredibilnih izvora, potpisan početkom juna ove godine, a nakon toga je na njega stavljena oznaka tajnosti, da bi se od javnosti sakrilo još jedno trošenje desetaka miliona maraka na softver, kao i njegova namjena.

Planirano je da se ovaj softver implementira u sve institucije u RS-u na rok od deset godina, a ELINC je posao dobio na osnovu prethodnog dogovora iza zatvorenih vrata, bez tendera i obavještavanja građana iz čijih će se džepova sve to platiti.

Sve ovo Vlada RS-a dogovorila je na sjednici polovinom maja, pod “tačkom razno” i izbjegla da o tome obavijesti javnost i raspiše javni poziv, iskoristivši mogućnosti izmijenjenog Zakona o javnim nabavkama BiH da sakriju od građana trošenje desetaka miliona maraka.

Američke sankcije su bile okidač za ovaj ugovor, jer je još prethodno otkriveno da je digitalna sigurnost institucija RS-a, zbog lošeg posla domaćih kompanija, puna rupa.

“Gašenje domena Vlade RS-a zbog uvođenja američkih sankcija, hakerski napadi na Integrisani zdravstveni informacioni sistem IZIS, koji nikad više nije ni proradio, neispravan softver u Šumama RS-a plaćen milionima, curenje podataka iz Porezne uprave RS-a, kao i brojni drugi ispadi i nefunkcionalni sistemi u skoro svim institucijama uz kadrove koji se sa time ne znaju nositi, pokazali su da je ono što su do sada održavale kompanije zadužene za informacione sisteme u raspadu i da se hitno mora nabaviti novo rješenje”, kaže izvor za Capital.

U očiglednom škripcu u kojem su se našli, stručnjaci iz Vlade RS-a okrenuli su se kineskoj kompaniji ELINC koja se bavi sajber sigurnošću proizvodeći, kako sami navode, “modernu digitalnu administraciju” za vlade, preduzeća i istraživačke institute u različitim zemljama promovišući koncept “prvo sigurnost, razvoj postepeno”.

Ovaj projekat trebalo bi da pokrije digitalnom zaštitom, odnosno jednostavnije rečeno napravi sigurnosni online “kišobran” za oko 800 institucija i raznih drugih ustanova, a cijena implementacije dogovorena je na 28,5 miliona eura, odnosno 57 miliona mraka.

I to je zapravo cijena zakupa softvera na period od 10 godina, nakon čega slijedi aneks ili novi ugovor i dodatni novac.

Kompanija Elinc China Co. Ltd. (ELINC) iz Pekinga je u potpunosti u vlasništvu China Electronics Corporation (CEC), osnovane 1989. godine u Pekingu.

Kompanija se specijalizovala za odbrambenu elektroniku, pružajući napredne proizvode i sisteme, kao i usluge podrške, uključujući konsultacije i razvoj.

ELINC se fokusira na isporuku industrijskih rješenja i usluga sajber sigurnosti, što je čini značajnim igračem u sektoru odbrane.

Pored operacija u Kini, postoje reference na Elinc China Co. u drugim zemljama, kao što su Ekvador i Bolivija, gdje posluje u različitim sektorima, uključujući računare i računske periferne uređaje.

Prvo pojavljivanje ove kompanije na Balkanu zabilježeno je na Sajmu naoružanja u Beogradu 2023. godine gdje je predstavio svoje sisteme za elektronsko ratovanje i borbu protiv dronova, uključujući CHL-906 multifunkcionalnu stanicu za ometanje radara i elektronsku inteligenciju.

Ovaj događaj je označio prvo učešće ELINC-a na sajmu odbrane u Evropi, što ukazuje na strateški interes za širenje prisustva na tržištu Srbije i šireg balkanskog regiona.

Kompanija je tada izrazila otvorenost za saradnju sa srpskom industrijom, što odražava rastuće interesovanje kineskih odbrambenih firmi za srpsko tržište, koje se vidi kao ulaz na Balkan i prodor kineskih kompanija ovog tipa u naše krajeve.