Rekordan uvoz luksuza: Zlato, satovi i parfemi u BiH premašili 107 miliona KM

.
Uvoz luksuznih proizvoda poput zlata, satova i parfema u Bosnu i Hercegovinu dostigao je impresivne brojke u prvih devet mjeseci ove godine, pokazuje analiza Uprave za indirektno oporezivanje BiH, piše Capital.

 

Ukupan uvoz zlata, uključujući dažbine, iznosio je 52 miliona KM, dok je izvoz zlata bio značajno manji – nešto više od 32 miliona KM. Slični pokazatelji zabilježeni su i prošle godine, kada je uvezeno zlata u vrijednosti od 56 miliona KM, a izvezeno skoro 34 miliona KM.

Najviše je uvezeno draguljarskih predmeta i plemenitih materijala, sa ukupnom vrijednošću od 32 miliona KM. Izvoz je uglavnom bio fokusiran na otpatke i lomljevine plemenitih materijala, koji su donijeli više od 20 miliona KM. Ovaj trend uvoza i izvoza ostao je konstantan proteklih godina.

 

Pored zlata, tržište satova u BiH je također u porastu. Vrijednost uvezenih satova ove godine premašila je 17 miliona KM, pri čemu je uvezeno 65 tona satova. Uvoz uključuje i luksuzne modele sa kućištima od plemenitih metala, kao što su zlato i platina, a najznačajniji dobavljači su Kina i Švicarska. Na uvezenih 13,5 miliona KM vrijednih satova plaćene su dažbine od 3,5 miliona KM, dok luksuzni satovi od plemenitih metala čine dodatnih 800 hiljada KM.

Tržište parfema je, međutim, daleko veće i premašilo je vrijednost od 38,5 miliona KM u prvih devet mjeseci ove godine. U poređenju s prošlom godinom, uvoz parfema je narastao za osam miliona KM, dok je količina parfema povećana na 778 tona, što je značajan rast u odnosu na prošlogodišnjih 609 tona.

 

Francuska prednjači u vrijednosti uvezenih parfema, sa 70 tona koje su koštale više od deset miliona KM. Međutim, Španija je isporučila veću količinu parfema – 120 tona u vrijednosti od sedam miliona KM. Najmanji zabilježeni uvoz je iz Portugala, gdje je 260 grama parfema koštalo manje od tri KM, uz plaćene dažbine od 0,86 KM.

Ove statistike potvrđuju rast luksuznog tržišta u Bosni i Hercegovini, s posebnim fokusom na zlato, satove i parfeme, čime se nastavlja trend povećanog uvoza ovih proizvoda u odnosu na prethodne godine.