RADIO KLUB „UNA“ CAZIN E71ASM:USPJEŠNO ZAVRŠEN PROJEKAT PUŠTANJA U RAD GATEWAY-a – Cazin GTW

radio cazin una
Datum, 01.februara 2020. godine ostaće upisan kao jedan od značajnijih datuma kako za sam Radio klub „UNA“ Cazin, tako i u svijetu radioamaterizma uopšte. Po prvi put na ovim prostorima i na zadovoljstvo svih radioamatera uspješno je pušten u rad Gateway (Čvor) koji nosi naziv Cazin GTW. Prednost ovoga gateway-a je u tome što je korištena android aplikacija Zello, koja se pokazala kao do sada jedna od najboljih aplikacija koji radioamateri mogu koristiti i na taj način međusobno komunicirati.

Uz pomoć Zello aplikacije, odgovarajućeg interfejsa, uređaja Motorola GM350 i antene Diamon X510N, moguće je ostvarivanje veze sa drugim radioamaterima putem mobitela, Echo Linka, ručnih i stacionarnih radio uređaja, analognih i DMR.


Istovremeno je moguće, povremeno ili trajno, spajanje više ovakvih Gateway-a, što je u velikoj mjeri doprinjelo popularizaciji i masovnoj upotrebi Zello aplikacije u cijelom svijetu (oko 120.000.000 korisnika).


Do sada niti jedan program ili aplikacija, poput Echo Linka i sl. , nisu omogućavale vrlo kvalitetan prenos zvuka, kao niti čitav niz ostalih funkcija, koje svi radioamateri spremno prihvataju, odajući na taj način priznanje samom tvorcu aplikacije.


Od ideje do realizacije je proteklo kratko vrijeme, jer za članove radio kluba „Una“ Cazin prioritet je uvijek bio da se prate najnovija svijetska dostignuća iz oblasti informatike, elektrotehnike i telekomunikacija. Pored toga puna pažnja se poklanja i saradnji sa svim ostalim radioamaterima iz zemlje i svijeta na promovisanju radioamaterskog pokreta i HAM Spirit-a. Tako je bilo i ovaj put.


Veliku podršku samoj ideji i realizaciji projekta u Cazinu dao je svojim savjetima i znanjem naš kolega Zoran Dedić 9A6NDZ iz Bjelovara, kojemu se ovim putem želimo i zahvaliti za sav uloženi trud. Ispred radio kluba projekat od ideje do realizacije vodili su Meho Kličić E74NI i Ševal Salkić E72DD.


Za sve one koji se žele uvjeriti da je sve ovo naprijed navedeno istina dovoljno je da nam se pridruže na kanalu E7 RADIOAMATERI, putem Zello aplikacije ili na VHF frekvenciji 145.400 MHz (S16).


I na kraju trebalo bi naglasiti da će članovi Radio kluba „Una“ Cazin, nastaviti sa dosadašnjim radom i u skorijoj budućnosti omogućiti još većem broj radioamatera korištenje i povezivanje putem aplikacije Zello.