Putujete na odmor van Hrvatske? Ovo su saobraćajna pravila koja trebate znati

v

Ukoliko putujete na odmor dalje od Hrvatske, važno je poznavati saobraćajna pravila u drugim državama kako biste izbjegli kazne. Vozači se savjetuju da prije kretanja na put dobro prouče zakone o vožnji u zemlji u koju putuju.


Magazin Independent je izdvojio primjere nekih pravila u nizu evropskih država.

Primjera radi, u Njemačkoj prijete kazne od oko 1.500 eura za vozače koji nemaju sigurnosnu opremu. Svaki vozač kojeg policija zaustavi za kojeg se utvrdi da nema reflektirajuću jaknu, trokut opasnosti i pribor prve pomoći, bit će kažnjen.

Nošenje sigurnosne opreme također je zakonska obveza u Španiji. Onima koji je nemaju prijete kazne od 750 eura, a u Francuskoj je taj iznos 200 eura.

Stroga pravila u Francuskoj

Francuska je također stroga u pogledu postavki satelitske navigacije, posebno za sustave koji označavaju mjesta na kojima se nalaze kamere za brzinu.

Ako se otkrije da vaše vozilo ima upozorenje za kameru za brzinu dok se vozite u Francuskoj, mogli biste dobiti kaznu od 1500 eura.

Kako biste izbjegli ovaj neželjeni trošak, preporučuje se da provjerite postavke svoje satelitske navigacije i isključite značajku upozorenja.

U Ujedinjenom Kraljevstvu moguće je dobiti kaznu od 1180 eura za nepristojne geste rukama ili agresivno trubljenje. Pokažete li drugom vozaču srednji prst, prijeti vam kazna od 4000 eura, a ako drugog vozača nazovete idiotom, to bi vas moglo koštati oko 700 eura. Manje ćete platititi ako ih nazovete svinjom – 470 eura.

Važan je i izgled vozila

Ako je vaš automobil registriovan u Ujedinjenom Kraljevstvu, potrebno je prikazati “nacionalni identifikator” u obliku naljepnice.

Ako nemate ispravan identifikator, to može značiti da ćete na licu mjesta dobiti kaznu do 140 eura u Španiji i na Cipru ili 100 u Njemačkoj.