"Pustinjska svjetlost" nad Sarajevom: Da li je tužilac Čampara pokušao sabotirati istragu u akciji „Crna kravata 2 „“?

.
Prikupljanjem lažnih izjava kompromitiranih svjedoka imaoje za cilj razoriti tužilački tim koji procesuira mrežu lica koja se dovode u vezu sa narko-kartelom „Dino-Tito“

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je naredbu policijskim službenicima MUP-a KS da u okviru istrage broj T20 KTF 0023695 24 od 31.05.2024. godine, provedu finansijsku istragu postupajući u saradnji sa svim organima vlasti i institucijama, te poduzmu sve mjere i radnje na prikupljanju informacija i dokumentacije u cilju provođenja istrage.

„PUSTINJSKA SVJETLOST“ NAD SARAJEVOM

Prema dokumentima u koje je Agencija Patria imala uvid, riječ je o fizičkim i pravnim licima koja su na različite načine tretirana istragom i akcijom “Black Tie 2”.

S tim u vezi od različitih organa vlasti zatraženo je da izvrše provjere u svojim evidencijama i dostave informaciju da li su osobe sa spiska posjednici nekretnina, te da istu dostave policijskim službenicima.

Informacija se traži za Adnana Smajlovića, Boška Jerkovića, Dženisa Kadrića, Sančeza Jukića, Ibru Miladina, Dražena Čobovića, Aide Halać, Adne Helić, Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Nedžada Suljevića, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Elmira Sarića, Smaila Šikala, Husmira Gabeljića, Fatiha Kola, Almira Serdarevića, Suvada Sačića, Mustafe Selmanovića, Vahidina Munjića, Senada Kadića, Adina Ćatića, Emira Druškića, Seada Preljevića, Davora Curla, Gordana Memiju, Ermina Alamerovića i Edina Klačara kao fizička lica.

Provjera imovine, kako saznajemo, zatražena je i za pravna lica: AM GROUP, AR RENT, DIBLONG, Tratorija Dvor, BAUMAN, BLACK BOX SISTEMI, BOSNET, CLEAR SECURITY, AH BEAUTY GROUP – GRUPA LJEPOTE, ADNA CAFFE, SALON LJEPOTE ADNA, APSOLUTE FIT, Udruženje građana Brankovac i “Prosvjetitelj mualim tim”, GOLD PRODUCT, FOTO ART, A2B i RHEA.

Iz MUP-a KS su napomenuli organima i institucijama da tražene informacije i dokumentaciju dostave u što skorijem roku.

Podsjećamo, akcija kodnog naziva “Black Tie 2” (“Crna kravata”) provedena je u aprilu na širem prostoru Bosne i Hercegovine, a meta akcije bile su osobe povezane s narko kartelom “Tito i Dino” Edina Gačanina.

U okviru predmeta “Black Tie 2” prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u aktivnostima koje su provođene uz međunarodnu podršku agencija FBI, DEA i Europol.

Kao što je poznato prilikom posjete Gačanina BiH i Hrvatskoj, kada je došao iz UAE, osiguravali su ga specijalci FUP-a, zbog čega su neki od njih pod policijskom istragom. Pod istragom Tužilaštva podistragom su i Vahidin Munjić, direktor FUP-a, kao i Mustafa Selmanović, komandant specijalne jedinice FUP-a. Kao Gačaninov bodyguard spominje se i Mustafa Mehičević, koji je nedavno uhapšen kao izvršilac pokušaja ubistva pred hotelom Evropa.

Iako je bilo špekulacija da se tužilac u ovom predmetu Sanjin Kulenović razbolio, što je izazvalo sumnje u nastavak ove afere, sudeći prema naprijed iznesenim informacijama aktivnosti su se čak i pojačale. Stiče se dojam da se radi o najvećoj policijskoj akciji u regiji kad je u pitanju borba protiv narko-kriminala. To je bilo i za očekivati ako su svjetske agencije DEA, FBI i EUROPOL izvele jednu od najvećih akcija ikada protiv narko-kriminala pod kodnim imenom “Pustinjska svjetlost“ čija je meta bio upravo Gačanin.

 

NARKO DROTOVI

No, kako saznajemo iz kredibilnih izvora neki tužioci sabotiraju istragu. Navodno je tužilac Dubravko Čampara dana 7. i 10. Maja ove godine izdao naredbu FUP-u broj T20 0 KTOV 00244420 23 po kojoj je potrebno kroz „spremne“ sarajevske kriminalce kriminalizirati svjedoke u predmetu protiv osumnjičenih Gačanina i drugih, kada je konkretnom istragom, za sada, obuhvaćeno 23 fizička i pravna lica.

Opće je poznato da bi motiv Čamparinog ovakavog djelovanja mogao biti u zaštiti brata Aljoše koji je u vrijeme sporne posjet Gačanina bio ministar policije, te da je, navodno, on osobno primio poklon od njega u vidu skupocjene uniforme.

Dobro informirani medijski krugovi tvrde da je Čampara izdao spornu Naredbu, ni manje ni više nego osumnjičenom Munjiću, odnosno FUP-u. A da stvar bude još sumnjivija konkretan broj Naredbe, tj. predmeta na koji se isti broj odnosi datira iz ranijeg predmeta kojeg je Čampara vodio (Nikolić,Cvijetić i drugi). Ova „pravna gimnastika“ tužioca Čampare svakako će biti predmet pažnje Disciplinskog tuoca VSTV-a, ali u biti je dokaz namjere da se prikupljanjem lažnih izjava kompromitiranih svjedoka razori tužilački tim koji procesuira mrežu lica koja se dovode u vezu sa narko-kartelom „Dino-Tito“.

Tako su po uputama Munjića u svrhu spašavanja specijalaca a i njega samog Čampari na raspolaganje dodijeljeni podobni istražitelji Matea Živanov, zvana „Skania“, i inspektor Kenan Hujdurović. Živanov je bivša uposlenica specijalne jedinice. Kao rođena Zenička važi za „influenserku sa značkom“ koja službena dokumenta i zabilješke, kao i „Naredbe“ voli da pokazuje po kafićima i fitness centrima. Navodno je bliska licima kriminalnog miljea, kao i sa Ramom Isakom i Naserom Orićem.

Tako je bila bliska i sa Adnom Helić i Aidom Helać, preko salona ljepote, koje su uhapšene u akciji „Crna krvata 2“. Dok je inspektor Hujdurović sin bivšeg visokopozicioniranog službenika FMUP-a (Mustafa) koji je slovio kao jedan od mnogih Orićevih ljudi u policijskoj uniformi.

Očito ova zamisao Čampare i Munjića nije išla po planu jer su krimosi koji su pozivani u FUP i saslušavani od strane Živanove, odmah po izlasku iz FUP-ove zgrade odlazili u druge agnecije i prijavljivali federalnu policiju da opstruira zvaničnu istragu protiv osumnjičenih lica iz mreže narko-kartela i da njih želi iskoristi kao oruđe u tome.

S druge strane ministar Isak je i pored oštrog upozorenja i reakcije Američke ambasade na „svečani doček“ Munjića i Selmanovića, nakon puštanja iz pritvora, odlučio odlikovati iste povodom Dana policije sa „Zlatnim značkama“, a Živanovu i Hujdurovića nagraditi ručnim sahatom sa posvetom.

Foto: TBT