Historijski čas : U Ženevi počelo prvo zasjedanje ustavotvorne komisije Sirije

U švicarskoj Ženevi počelo je prvo zasjedanje Ustavotvorne komisije Sirije, a sjednicu je otvorio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju Geir Pedersen.

-Predstavnici režima i opozicije ovdje sjede licem u lice. Ovo je historijski čas – kazao je Pedersen na početku sjednice.

Ističući da u Komisiji sjede i delegati koji predstavljaju civilni sektor Sirije, Pedersen je kazao da ti delegati dolaze iz različitih regija, vjerskih i etničkih grupa i da će kao takvi dati svoj doprinos budućem procesu, prenosi hayat.ba.

-Komisija zasjeda na bazi određenih principa. Naši prioriteti i principi su Povelja Ujedinjenih nacija, rezolucija Vijeća sigurnosti, cjelovitost Sirije, teritorijalni integritet, nezavisnost, suverenitet i proces pisanja ustava na čijem čelu su Sirijci“- kazao je Pedersen.

On je kazao da članovi Ustavotvorne komisije Sirije ne trebaju od delegacije UN-a niti bilo koga drugog čekati da im kaže šta da pišu u novi ustav Sirije.

-Vi, Sirijci koji ste članovi ove Komisije, sami ćete pripremiti nacrt o kojem će se izjasniti narod Sirije – kazao je Pedersen i dodao da s dobronamjernošću preuzima ulogu posrednika u procesu.

Formiranje Ustavotvorne komisije Sirije rezultat je mirovnog procesa koji se vodi u Astani uz garancije Turske, Rusije i Irana.

Shodno dokumentu kojeg je 26. jula potpisao generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, Ustavotvornu komisiju Sirije čini ukupno 150 delegata, odnosno po 50 delegata koji predstavljaju sirijski režim, opoziciju i civilni sektor.

Komisija je sastavljena je od dva tijela. Prvo, veliko tijelo čine svi članovi Komisije, a drugo tijelo čine po 15 izabranih delegata iz sve tri delegacije koji će biti odgovorni za tehnički dio pisanja ustava.

Svi prijedlozi 45-člane grupe će morati biti odobreni od strane 150 članova Komisije, odnosno sa najmanje 75 posto glasova.

Na čelu Komisije su kopredsjedavajući koji predstavljaju opoziciju i režim.

Opoziciju predvodi bivši predsjednik Nacionalne koalicije sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga (SMDK) Hadi Al Bahra, a na čelu delegacije režima je pravnik Ahmed Kuzbari.

U uvodnom dijelu današnjeg zasjedanja prisutnima će se obratiti i kopredsjedavajući Komisije Al Bahra i Kuzbari.