Protesti ispred zgrade OHR-a, intelektualci se bune protiv Schmidta

c

 

Počelo je okupljanje intelektualaca i javnih ličnosti na javnoj press konferenciji ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u BiH.

 

Konferencija se održava u znak protesta zbog, kako navode organizatori, upornog anti-bosanskog, anti-evropskog i anti-demokratskog djelovanja Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Organizator okupljanje je Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, a oni su kao razloge okupljanje naveli odluku visokog predstavnika da svojevoljno iskoristi autoritet institucije kako bi nakon šest izrečenih presuda Evropskog Suda za ljudska prava, destruisao predstojeću finalnu presudu u slučaju Kovačević

"A još više, zbog njegove ključne intencije i otvorene namjere da trajno blokira izgradnju evropske, moderne bosanske države i obnovu nekonfliktnog društva. Sijanje straha od građanskog inkluzivnog društva i države ljudskih, političkih prava i građanskih sloboda, implicitnim prijetnjama novih nasilnih konflikata u tom slučaju, samo su oblanda za legitimiziranje presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata i genocida", navode organizatori.

Odbijaju, dodaju, po svaku cijenu da žive u, kako ističu, zarobljenoj državi i razrušenom društvu.

"Odbijamo da zamrzavanjem i održavanjem etnonacionalizma završimo u nacizmu! Čvrsto stojimo iza presude u slučaju Kovačević kao mape puta demokratske i prosperitetne BiH. Jer, to je put u EU, a Schmidtove intervencije ostajanje u poziciji kondominijuma, države kojom upravljaju dvije susjedne države", poručuju pa zaključuju kako su uvjereni da Christian Schmidt predstavlja sunovrat evropske civilizacije na bosanskom primjeru i definitivno urušava ugled cijele internacionalne zajednice.