PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA EU Orban u posjeti Kijevu: Zatražio sam od Zelenskog da razmisli o "prekidu vatre"

g
Po njegovim riječima, razgovor sa Zelenskim je bio "iskren"

 

Viktor Orban, premijer Mađarske i predsjedavajući Vijeća EU, pozvao je u utorak u Kijevu Volodimira Zelenskog da razmisli o "prekidu vatre", dok je ukrajinski predsjednik naglasio važnost "pravednog mira", što pokazuje razlike u njihovim stajalištima.

- Zatražio sam od predsjednika da brzo razmotri mogućnost "prekida vatre”, koji bi bio "ograničen vremenski i koji bi omogućio da se ubrzaju mirovni pregovori - rekao je Orban.

Po njegovim riječima, razgovor sa Zelenskim je bio "iskren". 

- Prenijet ću naravno sadržaj tih razgovora Vijeću EU-a kako bi se moglo donijeti potrebne evropske odluke - rekao je.

Posjeta Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, došao je dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Evropske unije.

Zelenski je rekao da posjeta mađarskog premijera ilustrira "zajedničke evropske prioritete, koliko je potrebno osigurati pravedan mir za Ukrajinu i cijelu Europu.” 

Također, pozvao je da se zadrži dovoljan nivo vojne pomoći.

Orban je početkom godine stavio veto na 50 milijardi eura pomoći EU za Ukrajinu, a pomoć je naposljetku odobrena s odgodom. 

Ukrajina kao uvjet za mir traži da se ruske snage povuku s njezinog teritorija, a Moskva traži da joj prepusti pet regija i odrekne se ambicija da uđe u NATO.