PRAVO NA TROŠKOVE SAHRANE IZ FEDERACIJE BIH imat će i porodice penzionera sa prebivalištem u RS-u

f
U Federaciji BiH ukinuta je odredba Zakona o MIO koja je uvjetovala pravo na naknadu pogrebnih troškova time da korisnici penziju moraju imati prebivalište u Federaciji ili Distriktu Brčko.

 

Ustavni sud BiH ukinuo je ovu odredbu kako bi omogućio pravo na pogrebninu i članovima porodice preminulih penzionera koji žive u RS-u. Odluka je proizašla iz postupka pokrenutog nakon zahtjeva supruge preminulog korisnika penzije, koji je imao prijavljeno prebivalište u RS-u.

U obrazloženju odluke, Ustavni sud je istaknuo da navedene odredbe nisu u skladu s Ustavom BiH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Tokom postupka, iz Vlade FBiH su naglasili da su povezanost pogrebnine s prebivalištem smatrali važnom radi zaštite financijske stabilnosti FBiH.

Zakon o MIO sada će biti podložan izmjenama zbog ove presude, a očekuje se da će svi korisnici, bez obzira na prebivalište, imati pravo na naknadu pogrebnih troškova.

Zakonski rok za donošenje odluke o pravu na naknadu troškova pokopa iznosi 60 dana od zaprimanja kompletne dokumentacije. Uz zahtjev potrebno je priložiti niz dokumenata, uključujući izvod iz matične knjige umrlih, izvod iz matične knjige vjenčanih, punomoć, potvrdu o prebivalištu umrlog i račune o troškovima pokopa.

Podsjetimo, Ustavni sud je ranije intervenirao i kada su u pitanju bile odredbe koje su ograničavale penzionera u zasnivanju radnog odnosa dok primaju penziju. Ove izmjene su omogućile korisnicima da istovremeno ostvaruju pravo na starosnu penziju i rade.