Poznati holivudski glumac kritikovao one koji su protiv Izraela: Ljudi su podvrgnuti "ispiranju mozga"

F

Glumac Michael Douglas sastao se s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom i sugerirao da su mnogi pro-palestinski demonstranti u američkim sveučilišnim kampusima bili podvrgnuti "ispiranju mozga", piše Euronews.

Oscarom nagrađeni glumac i producent Michael Douglas posjetio je izraelski kibuc koji je 7. oktobra pogođen u napadu Hamasa koji je pokrenuo krvavi rat izraelske države protiv islamske militantne skupine. Douglas se sastao s članovima kibuca Be‘eri i posjetio spaljene kuće uništene u napadu 7. oktobra. Be‘eri je bio među najteže pogođenim zajednicama, s otprilike 100 ubijenih ljudi, a 30 ih je uzeto kao taoci.

Douglas je rekao da je upoznao obitelji talaca, te je posjetio mjesto muzičkog festivala na kojem je ubijeno preko 300 ljudi. Susreo se i s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom koji je glumcu poklonio izraelsku ogrlicu s pločicom i broš žute vrpce — simbole solidarnosti s taocima koji su ostali u Hamasovom zatočeništvu.

“Vrlo je teško vrijeme. Osjećate dubok šok cijelog ovog iskustva", rekao je Douglas, izrazivši nadu da će taoci uskoro biti oslobođeni. "Samo smo sretni što smo ovdje u znak podrške Izraelu i što možemo s vama podijeliti činjenicu da je Amerika definitivno vaš saveznik kao što je naš predsjednik podijelio s vama. Samo se nadam da će posljednji pregovori biti postignuti i da će se taoci uskoro vratiti", dodao je.

Tokom svog sastanka s Herzogom, Douglas je također spomenuo osjećaj "velikog šoka" od vala propalestinskih, anti-izraelskih demontracija koji su preplavili američke sveučilišne kampuse od 7. listopada do danas. Glumac se obrušio na propalestinske demonstrante u kampusima,  sugerirajući da su mnogi bili podvrgnuti "ispiranju mozga".

"Kada pokušate razgovarati s mnogima od njih, nema obrazovanja, nema znanja", rekao je Douglas.

Douglas je posljednji u nizu američkih slavnih osoba i političara koji su posjetili Izrael i obišli južno područje u blizini granice s Gazom od 7. oktobra. Komičar Jerry Seinfeld nedavno je opisao svoje putovanje kao "najsnažnije iskustvo u svom životu", dok je komičarka Amy Schumer također je bila uključena u kampanje na društvenim mrežama kako bi potaknula oslobađanje talaca koji su još uvijek u zatočeništvu.