Potvrđena optužnica zbog zloupotreba na Radiju Bosanska Krupa

policija

Nedavno je Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio optužnicu koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona protiv Dževade Štancl (64), v.d. direktorice JP „Radio Bosanska Krupa“, kao i protiv Hasan Komića (64) i Huse Dedića (62), članova privremenog Nadzornog odbora.

Oni se suočavaju sa ozbiljnim optužbama za zloupotrebu položaja tijekom konkursa za zapošljavanje novinara i smjenjivanja direktora u junu 2022.

Zloupotreba vlasti pri poništavanju konkursa

Tužilaštvo navodi da je Štancl, koristeći svoj položaj vršiteljice dužnosti direktorice, neopravdano poništila javni konkurs za poziciju novinara, iako je postojala pravilno podnesena i potpuna prijava jedne kandidatkinje. Ovaj postupak je izazvao ozbiljne sumnje u poštivanje procedura i pravila javne uprave.

Ignorisanje pravilnika i prigovora

Dodatno, Štancl je optužena da nije adekvatno rukovala prigovorom oštećene kandidatkinje. Prigovor, koji je podnesen Nadzornom odboru, nije bio protokolisan ni proslijeđen dalje na odlučivanje, što je oštećenoj kandidatkinji onemogućilo pristup pravnom lijeku. Ovakvo ponašanje predstavlja grubo kršenje prava iz radnog odnosa.

Neopravdana smjena prethodnog direktora

Paralelno s tim, Komić i Dedić se terete da su neosnovano smijenili prethodnog direktora, Berzada Ezića, što je dodatno zaoštrilo situaciju i povećalo sumnje u pravednost i transparentnost upravljanja ovim javnim preduzećem.

Dalji koraci i sudska procedura

Tužilaštvo zahtijeva saslušanje jedanaest svjedoka i predstavljanje obimne količine materijalnih dokaza kako bi potkrijepilo optužbe. Ročište za izjašnjenje o krivici bit će zakazano u nadolazećim tjednima, a ovaj slučaj ostaje pod visokim nadzorom javnosti i medija, koji s nestrpljenjem očekuju razvoj događaja i moguće posljedice za uključene strane.