Potpisani ugovori za pet novih biznisa u Cazinu uz podršku USAID-a i Grada Cazina

biznisi

Pokretanje proizvodnje sira, projektiranje pločastog namještaja, osavremenjivanje krojačkog obrta, registracija slastičarskog obrta i osnivanje stočarske farme biznisi su za koje su potpisani ugovori u Cazinu. Svaki od njih, uz ideju, ima i svoj konkretan plan, a jedan od potpisanika je i mladi povratnik iz Njemačke.

Programi koji potiču razvoj malih biznisa i poslovnih ideja dio su strategije razvoja Grada Cazina i provode se samostalno i u partnerstvu sa brojnim organizacijama već šest godina. 

U saradnji s Američkom agencijom za međunarodni razvoj- USAID jučer su potpisani ugovori za pet novih samostalnih biznisa na području Grada Cazina.

-„Mi težimo ovakvim projektima, kakav je i ovaj s USAID-om, jer smatramo da je to od velike važnosti za razvoj naše zajednice, a naravno da promišljamo i o novim projektima koji će potaknuti stanovništvo na pokretanje poslova koji će omogućiti bolji život i još razvijeniju privredu. Tako da i ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da razmisle o svojim poslovnim idejama i da nam se jave jer će od Grada i naših službi dobiti apsolutnu podršku.“, istaknuo je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Po riječima Dunje Aliman, zamjenice direktora USAID BiH, današnjim potpisivanjem ugovora nastavljaju se napori vezani za osnaživanje marginaliziranih grupa u BiH, uz podršku USAID-ovog Programa zaštite ljudskih prava USAID Inspire.

-„Danas smo potpisali ugovore za pet dodatnih biznisa u saradnji s Gradom Cazinom i u okviru našeg Programa nastavljamo napore da, pored pružanja podrške u osnivanju i razvoju biznisa, pripadnicima ovih grupa dajemo i podršku kroz mentorsku, stručnu i tehničku podršku, a sve u cilju da bi što veći broj građana ostao u zemlji i učestvovao u njenom razvoju.“, naglasila je Aliman.