Poslije dvije godine u ruskom zarobljeništvu, Marijana se vratila kući: "Prošla je kroz pakao"

F

Marijanu Čečeliuk (24) Rusi su oslobodili nakon dvije godine zarobljeništva. Kako je ova Ukrajinka ispričala, tokom tog perioda pretrpjela je mnoge strahote, uključujući izgladnjivanje, batine i zlostavljanje.

 

 

 

Po povratku kući, dočekao ju je buket ruža u bojama ukrajinske zastave kao znak podrške i dobrodošlice. Ovaj gest ju je duboko dirnuo i rasplakao.

Marijanu su Rusi zarobili u aprilu 2022. godine u njenom rodnom Mariupolju dok se skrivala od ruskog bombardovanja. Sa njom je bila i njena sestra koja je takođe zarobljena, ali su ih Rusi razdvojili, prenosi Telegraf.rs.

Sestra joj je u međuvremenu oslobođena, a Marijanu su Rusi poslali u istražni zatvor u Donjecku.

Ruske snage su pokušale da je natjeraju da pređe na njihovu stranu, rekla je njena majka Natalija.

- Pokušali su da je namame na rusku stranu obećavajući joj veliku platu, čak su je i zastrašivali, ali ona je odbila. Preživjela je svašta - rekla je majka.

Djevojka je porodicu relativno redovno obavještavala o uslovima u kojima se nalazi putem pisama, ali, oni ih nikada nisu primili.

Kako prenose američki mediji, u zarobljeništvu joj je zdravlje bilo narušeno, a najviše je patila jer nije znala da li joj je porodica živa niti gdje su.

- Izgubila je dosta na težini. Imuni sistem joj je oslabljen, kosa joj je počela opadati - rekla je majka.

Rusija je u sklopu 52. razmjene ratnih zarobljenika s Ukrajinom na slobodu pustila 70 muškaraca i pet žena. Kod najmanje trećine puštenih zabilježene su povrede, ozbiljne bolesti ili invaliditeti, piše Ukrajinska pravda.

Foto: Instagram