Pored Berila past će još njegovih suradnika: “Ko je još dobio apartmana u hotelu “Aroma”?

.
Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo ostaje u pritvoru još dva mjeseca. Kantonalni sud u Sarajevu je krajem prošle sedmice prihvatio prijedlog Tužilaštva KS te produžio pritvor i osumnjičenima Nađi Milišić i Adisu Mulaosmanoviću.

 

Oni su uhapšeni prije mjesec u akciji SIPA-e “Incitat“ i terete se za više krivičnih djela.

Tri miliona

Kantonalni sud u Sarajevu, podsjećamo, donio je 23. avgusta ove godine rješenje kojim se osumnjičenima u akciji “Incitat“ oduzima imovina vrijedna tri miliona KM, saznaje “Avaz“.

Prije deset dana ovu imovinu, prema rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu, oduzeli su Sudska policija, pripadnici MUP-a KS i Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH. Radi se o pet apartmana i garaži u hotelu “Aroma“ koja je u vlasništvu uhapšenog Mulaosmanovića.Upravo je Berilo dao Mulaosmanoviću dozvolu da gradi hotel na državnom zemljištu, a zauzvrat je dobio apartman od 212.000 KM, koji je pokušao sakriti. Sve je otkriveno na Bookingu, jer je Berilova snaha Arnela Milišić-Berilo apartman na tri etaže uredno rentala.

Međutim, “Avaz“ saznaje da je Tužilaštvo KS prošle sedmice proširilo istragu i na druge osobe. Uskoro će se otkriti ko je sve dobio dozvolu da gradi nelegalno na Bjelašnici i krči državnu šumu, sve uz Berilovo aminovanje. Tužilaštvo KS već ima imena vlasnika pojedinih firmi koje su gradile hotel, a da bi zauzvrat dobili apartmane u “Aromi“. Oni su tek nedavno otkriveni, iako je SIPA poslala apel da se svi jave.

Na spisku osumnjičenih, osim Ibre Berila, Nađe Milišić, Adisa Mulaosmanovića i njegove sestre Edine Džigal, koja se brani sa slobode, naći će se još nekoliko osoba.

Tužilaštvo je pronašlo dokaze za pet apartmana, ali je pitanje šta je s ostalima. Istražuje se i pokušaj fiktivne kupnje, a sve kako bi se Berilo spasio.
Kome je Berilo davao novacTužilaštvo je pronašlo dokaze za pet apartmana, ali je pitanje šta je s ostalima. Istražuje se i pokušaj fiktivne kupnje, a sve kako bi se Berilo spasio.
Kome je Berilo davao novac

Tužilaštvo istražuje i kome je sve Berilo putem Općine davao novac i kakva je rodbinska veza njegove snahe Arnele s firmom koja uredno dobiva na tenderima stotine hiljada KM.

Berilo je i snahu koja je rentala apartman zaposlio u Općinu. Tri dana pred hapšenje jednoj firmi (porodično vezani, op.a.) dao je više od 400.000 KM.