Ponovno poskupljenje goriva u BiH: Građani opet na udaru

d

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini će ponovo porasti nakon što je u junu došlo do skoka cijene barela sirove nafte na svjetskim tržištima.

Očekuje se povećanje cijena na pumpama za 0,05 do 0,10 KM po litru benzina i dizela, što će dodatno opteretiti budžete građana.

 

Trenutno se cijene litra benzina na pumpama u Sarajevu kreću od 2,56 KM do 2,66 KM, dok je cijena litra dizela između 2,51 KM i 2,71 KM. Očekivano povećanje će značiti da će cijene benzina premašiti 2,70 KM, a dizela 2,80 KM po litru.

Federalno ministarstvo trgovine je u periodu od 1. do 3. jula 2024. godine zaprimilo 345 obavijesti o promjeni cijena i marži od strane benzinskih pumpi. Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH na dan 3. jula 2024. godine za Premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,64 KM/litru, dok je za dizel 2,60 KM/litru. Samo dva dana ranije, cijene su bile 2,63 KM/litru za benzin i 2,59 KM/litru za dizel.

Slično poskupljenje goriva bilježi se i u bh. entitetu RS, gdje su vlasnici benzinskih pumpi također obavijestili nadležne organe o promjenama cijena.

Minimalne korekcije cijena već su počele, a sličan trend poskupljenja zabilježen je i u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.Ovo poskupljenje dodatno će opteretiti kućne budžete građana, koji već nose teret visokih troškova života. Građani se suočavaju sa sve većim troškovima, dok plate i dalje stagniraju, što dodatno pogoršava ekonomsku situaciju u zemlji.