Polusvijet kroji kapu našem regionu

.

Obraćanje Denisa Bećirovića u Generalnoj skupštini UN-a izazvalo je burne reakcije iz Srbije, a nisu izostale ni one iz bh. entiteta Republika Srpska.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se na generalnoj debati 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, te poručio da rukovodstvo Srbije ponovo ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Velikodržavne pretenzije Srbije prema teritorijama drugih država su suštinski razlog zašto su Bosna i Hercegovina i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima, kazao je Bećirović.

O regionalnoj saradnji

U tom kontekstu, predsjedavajući Predsjedništva BiH je apostrofirao deklaraciju tzv. svesrpskog sabora, usvojenu u Beogradu 8. juna.

- Ona nije obični deklarativni akt, već opasan velikodržavni programski dokument, koji ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i državu BiH, istakao je Bećirović, čime je izazvao burne reakcije iz Srbije, a nisu izostale ni iz bh. entiteta Republika Srpska.

Zbog Bećirovićevog govora Srbija je uputila protestno pismo generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Generalne skupštine UN-a. Iz Srbije su optužili Bećirovića da je iznio “niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda”, te da “zloupotrebom izlizanog narativa o velikoj Srbiji oživljava u regionu konflikte iz devedesetih godina prošlog vijeka.”

Šef srbijanske diplomatije Marko Đurić je rekao da Bećirović “maligno pokušava da podrije dejtonski poredak unutar BiH, a Srbiju optuži pred međunarodnom javnošću, pokazujući time da mu nije stalo do regionalne saradnje”. Time je ignorisao to što je Bećirović u govoru naglasio da, “uprkos svim nepravdama, Bosna i Hercegovina ostaje čvrsto posvećena regionalnoj saradnji, kao jednom od glavnih strateških vanjskopolitičkih ciljeva”.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik istresao je salvu uvreda, kazavši da je Bećirović “obični mali provincijski lažov, manipulator i veliki srbomrzac, koji koristi svaku situaciju da krši Ustav dejtonske BiH i iznosi lične stavove na radost svojih ostrašćenih istomišljenika”.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida je poslalo poruku “svim vučićima” da su prošla vremena kada su nesmetano pravili UZP-ove i igrali dvostruke igre protiv BiH.

- Sve je to beda našeg današnjeg postojanja, kad smo dozvolili da nam taj polusvet kroji kapu i da otprilike treba da se bojimo za sopstvenu državu, jer joj prete oni koji bi u nekim normalnim odnosima, u najboljem slučaju, bili u zatvoru. To je suština priče i ja tu nemam šta da dodam ili da oduzmem, osim da je to priča o srpskom svetu kao najnovije izdanje velikosrpskog koncepta još iz 1844. godine, od Garašaninovog “Načertanija”, pa do danas. Večita je to mantra koja se propagira iz Beograda i kojoj se teško može stati na put, osim ako se ne zauzme vrlo jasan i vrlo precizan stav. Jedini put u elementarno pristojan život na ovim prostorima je put na Zapad i put u NATO, kaže za Oslobođenje Nenad Čanak, bivši zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i bivši lider LSV-a.

Patološki utjecaj

Davor Gjenero, politički analitičar iz Hrvatske, naglašava da se BiH ne smije dati uloviti u zamku “pasivne agresivnosti” koju sistemski postavlja režim Aleksandra Vučića i kojem je taj model pasivne agresije glavni modus operandi.

- Performance koje Vučić izvodi u UN-u, njegovi “hrabri” govori, njegovo antagoniziranje demokratskih država Zapada, njegovo podilaženje autoritarnim režimima, odbijanje sudjelovanja u procesu rekonsolidacije UN-a ugroženog patološkim utjecajem Putinovog totalitarnog režima, stvar je kojom se treba baviti politička javnost i politička arena u Srbiji. Srbija nema relevantan međunarodni utjecaj iako sustavno nastoji destabilizirati sve susjedne države. Najbolje oruđe protiv takve politike Vučićevog režima je gromoglasno ignoriranje i neuzimanje njihovih protestnih pisama kao relevantne diplomatske činjenice, kaže Gjenero.

EDIN BARIMAC