Policija u Bihaću lišila slobode 33-godišnjeg muškarca, pronađena droga

v

Prilikom redovne kontrole saobraćaja, bihaćka policija je zaustavila vozilo marke Fiat kojim je upravljao M.D. (33). Tokom pretresa vozila, pronađena je droga koja svojim izgledom podsjeća na marihuanu, kao i neodređena praškasta materija.

M.D. (33) je lišen slobode zbog sumnje da je počinio krivično djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“.

Podsjećamo, prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine (KZFBiH), za krivično djelo “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga” predviđene su kazne u članu 239. Zakona.

Član 239. KZFBiH: Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga

1. Ko neovlašteno posjeduje opojnu drogu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

2. Ko neovlašteno omogući drugom uživanje opojne droge ili mu opojnu drogu da, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

3. Ako je ovo djelo iz stava 2. ovog člana počinjeno prema djetetu ili maloljetniku, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

4. Ako je ovo djelo iz stava 2. ovog člana počinjeno u vezi sa proizvodnjom, nabavljanjem ili prodajom opojne droge, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od dvije do dvanaest godina.

5. Opojna droga će se oduzeti.