Policajac sa službenim ovlaštenjem dao lažni iskaz na sudu

v

Nakon što je na Općinskom sudu u Cazinu prije tri mjeseca obnovljeno suđenje Saidu Ljubijankiću, komandiru Policijske stanice Cazinu zbog opužbi za zloupotrebu ovlasti ili položaja i za lažno prijavljivanje, došlo je nevjerovatnog obrata u sudnici gdje je policijski službenik Elvis Kličić za razliku od prvobitnog iskaza datog u istrazi i pred sudom prije oslobađajuće prvostepene presude Ljubijankiću, u potpunosti „promijenio priču“.


Drugim riječima, Kličić je pod zakletovm dao lažnu izjavu, zbog čega je optuženi Said Ljubijankić podnio krivičnu prijavu Tužilašvu USK protiv njega. Postoji osnov sumnje da je na Kličića pritisak izvršio nadležni tužilac i sada ga doveo u veoma neugodan krivično-pravni položaj.Prijeti mu do tri godine zatvora za davanje lažnog iskaza u istrazi i prvom postupku. Otežavajuća okolnost je što je ovlaštena službena osoba.


Suspendirani tužilac Tulić: Istrage i optužnice protiv Ljubijankića zbog bivšeg komesara policije Foto © Suspendirani tužilac Tulić: Istrage i optužnice protiv Ljubijankića zbog bivšeg komesara policije


Tužiočev „rat“ protiv Koričića i Ljubijankića

Ljubijankića je kantonalni tužilac Adnan Tulić (( suspendiran ove godine od VSTV-a do daljnjeg jer mu se na Općinskom sudu u Livnu sudi za KD Obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti) proganjao bezuspješno u nekoliko sudskih postupaka najviše zbog njegovih prijateljih i kolegijalnih veza sa bivšim policijskim komesarom USK Mujom Koričićem sa kojim je Tulić duži niz godina u sukobu.

U konkretnom slučaju Tulić je pokušao Ljubijankiću „napakovati“ zloupotrebu ovlasti i lažno prijavljivanje , nakon što je lice Kasim Perviz preko Facebooka prijetilo Ljubijankiću a ovaj prijetnje prijavio u PS Cazin. Izmanipuliran je Ljubijankićev navodni utjecaj na hapšenje Perviza kada je došao u BiH. Prvostepenom presudom on je oslobođenn po obje tačke, a tužilac Tulić nezadovoljan presudom prijavio je sudiju Emira Komića Uredu disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a. Prijava je odbijena a po istom osnovu Kantonalni sud Bihać je ( ne čekajući odluku UDT-a) prihvatio žalbu tužioca Tulića i postupak protiv Ljubijankića je obnovljen.