Pokrenuta peticija za uklanjanje tenka u blizini škole u Sarajevu

r
Peticiju je do trenutka objavljivanja teksta potpisalo 1.295 građanina

Neformalna grupa građana pokrenula je peticiju za uklanjanje tenka ispred Druge gimnazije u Sarajevu. On je postavljen tu kao spomen-obilježje bosanskim specijalcima odreda "Bosna".

 

Peticiju je do trenutka objavljivanja teksta potpisalo 1.295 građanina.

Peticija, kako se navodi je pokrenuta zbog neprimjerneosti dizajna, lokacije i sadržaja obilježja.

 

- Radi se o lokaciji koja je u neposrednoj blizini škola, vrtića, mjesto gdje se okupljaju djeca i mladi i zelena površina koja je godinama bila netaknuta i koja je privlačila posjetitelje sa kućnim ljubimcima ili bez. U tom parku se igraju dječica iz okolnih vrtića, on je simbol rađanja zbog mnogobrojnih stabala i behara koji krasi krošnje posebno u proljeće, a pretvara se u obilježje stradavanja i smrti, gubitaka i patnje - istakao je.

 

Poručili su da su nakon razgovora s ljudima koji žive u blizini, ali i drugim građanima Sarajeva, došli do zaključka da su ljudi uznemireni jer ih takav tenk sjeća na rat, ne izaziva ponos, već nelagodu i traumu.

- Nikada ne treba zaboraviti ono što se desilo, nikada ne treba zaboraviti napor i snagu naših oružanih snaga za odbranu Sarajeva, ali smatramo da je moguće naći ili bolju lokaciju za tenk ili promijeniti dizajn spomen obilježja - dalje piše.

 

Foto: Avaz