Pokrenuta peticija za izmjenu zakona zbog slučaja Kasumović: "Ova nepravda mora biti ispravljena"

v

 

Udruženje "Zemlja djece u BiH" pokrenulo je online peticiju za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

"U svjetlu šokantnih informacija o osobi iz javnog života koja je osuđena za bludničenje nad maloljetnikom, pozivamo sve građane, institucije i organizacije da se pridruže našem hitnom apelu za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon mora biti usklađen s Lanzarote konvencijom kako bismo zaštitili našu djecu od sličnih zlostavljanja. Osuđeni glumac Moamer Kasumović, poznat po svojoj ulozi u popularnoj seriji, dobio je kaznu zatvora koju je, nažalost, mogao otkupiti. Ova situacija predstavlja sramotu za naš pravosudni sistem i duboko zabrinjava svaku potencijalni žrtvu. Ova nepravda mora biti ispravljena!", navodi se u saopćenju.

Udruženje "Zemlja djece u BiH" od 2015. godine neumorno zagovara harmonizaciju zakona u ovoj oblasti.

"Iako je nakon našeg javnog saslušanja, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 19. februara 2020. godine donio zaključak o upućivanju prijedloga izmjena Krivičnog zakona, do sada nije došlo do konkretnih promjena. Radna grupa Federalnog ministarstva pravde, koja je 2022. godine radila na novim zakonskim rješenjima, odbila je prihvatiti naš prijedlog za ukidanje mogućnosti zamjene kazne zatvora novčanom kaznom za krivična djela protiv spolne slobode i morala, učinjena na štetu djeteta i za krivična djela protiv braka, porodice i mladeži. Ova opasna sudska praksa mora prestati!", saopćeno je.

Pozvali su sve građane da se aktivno uključe i potpišu online peticiju koja predstavlja "naš zajednički glas, našu odlučnost da se borimo za pravdu i sigurnost djece".

"Federacija BiH ne smije ostati jedini entitet koji nije uskladio svoj zakon s Lanzarote konvencijom. Naša djeca zaslužuju sigurnije okruženje, a odgovornost za to leži na svima nama, posebno na vlastima koje su zadužene za njihovu zaštitu. Udruženje 'Zemlja djece u BiH" neće stati! Pozivamo vas da se pridružite našem naporu da osiguramo bolju budućnost za našu djecu, jer oni zaslužuju više od prolaznog pravosudnog sistema koji im ne pruža adekvatnu zaštitu", zaključeno je.

 

Peticiju možete potpisati OVDJE.