Pobuna zbog izgradnje hidroelektrane na Vrelu Une: Mještani bez pitke vode

j

Izgradnja male hidroelektrane na Vrelu Une izazvala je val protesta među mještanima Donje Suvaje pored Gračaca, koji su ostali bez pitke vode zbog radova. Državni inspektorat trenutno istražuje cijeli slučaj.

Protesti mještana zbog gubitka pitke vode

Građani Donje Suvaje protestvovali su prošle sedmice nakon što su ostali bez pitke vode zbog radova na izvoru rijeke Une. Planirana izgradnja male hidroelektrane na tom području izazvala je zabrinutost jer je Vrelo Une zaštićeno kao hidrološki spomenik prirode od 1968. godine, a veći dio toka rijeke proglašen je nacionalnim parkom.

Sanja Ševo: Devastacija prirode je neopravdana

 

Sanja Ševo, jedna od okupljenih mještana, izjavila je za Index.hr: “Ova prirodna ljepota i obujam devastacije koja se događa jednostavno moraju biti uočeni. Zaštita rijeke Une i njenog biodiverziteta apsolutno je u interesu države. Nažalost, stanovnici ovog i okolnih sela nemaju moć da zaustave ovo, ali nadležne institucije to mogu i trebaju učiniti.”

 

Postupak izdavanja dozvola

Iz Zadarske županije kažu da je zahtjev za lokacijsku dozvolu postavljen 2013. godine, a dozvola je postala pravomoćna 2015. godine. Ministarstvo zaštite okoliša tada je ocijenilo da nije potrebna procjena utjecaja na okoliš jer se zahvat nije nalazio na popisu za koji je to obveza.

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije potvrdilo je da je mišljenje izdano prije 11 godina u skladu s tada važećim propisima. Nova uredba koja zahtijeva procjenu utjecaja na okoliš stupila je na snagu 2014. godine, ali se ne odnosi retroaktivno na projekte pokrenute prije te godine.

Reakcije i očekivanja

Rade Dubajić, vijećnik Općine Gračac, izjavio je da je ključno pitanje treba li na tom mjestu biti mala hidroelektrana i je li sve u vezi s tim legalno. “Postoje institucije koje trebaju odraditi svoj posao, a građani će čekati njihove odluke,” rekao je Dubajić.

 

Državni inspektorat istražuje slučaj

Državni inspektorat potvrdio je da su njihove inspekcije obavile inspekcijski uviđaj na predmetnoj lokaciji te je postupak u toku. Načelnica Općine Nataša Turbić, koja je bila na čelu Općine u vrijeme izdavanja saglasnosti, završila je u zatvoru zbog primanja mita.

Reakcija bivšeg vlasnika projekta

Petar Župarić, bivši vlasnik projekta, kroz suze je izjavio: “Ja sam vlasnik projekta kojeg je od mene kupio Saša Svalina. Duboko žalim i protestirao sam jer ne mogu vjerovati šta čine od ovog područja. Dao sam napraviti projekat za struju, ali sam ga prodao jer sam shvatio da to nije projekt za ovo mjesto.”

 

Foto: Index.hr