Pjevaj Evropo, BiH nigdje: “Eurosong je za nas luksuz”

H

Javnosti je poznato da je u pitanju dug koji BHRT, odnosno Bosna i Hercegovina, ima prema EBU-u, organizatoru Eurosonga. Dug u visini od oko 6 miliona švicarskih franaka ukoliko bi bio isplaćen odeo bi BiH ponovo na scenu Evrosonga. Ministar prometa i komunikacija nam je rekao da je pokušaavao posredovati, međutim do rješenja isplate duga nisu uspjeli doći.


O tome smo razgovarali sa šeficom Odjela BHRT-a za međunarodnu saradnju i koordinatoricom projekta BiH na Evrosongu, Lejlom Babović.

”Procedura je vrlo jednostavna, kada BHRT počne otplaćivati dug ili ako plati dug, BHRT će moći učestovovati na Evrosongu. Prošle godine ministar Forto je bio vrlo optimističan pa je imao nekoliko razgovora sa EBU-om, jer je mislio da će vrlo lako pronaći sredstva kojima će pomoći BHRT-u da otplati taj dug, nažalost, u zadnjih pola godine smo svjedoci da ne postoji način da se reguliše naplata RTV takse kojom bi BHRT-u se omogućio normalan rad, a onda po tom i učešće na Evrosongu. Vrlo je teško reći kada bismo mi mogli početi otplaćivati taj dug, jer mi trenutno nemamo ni osnovna sredstva za normalno funkcionisanje, za dnevnu operativu. Nažalost mi smo, ja mislim, jedina zemlja u Evropi kojoj javni servis na državnom nivou nema podršku organa vlasti. Odnosno organi vlasti prebacuju problem na uprave, a u svim zemljama u Evropi funkcionisanje javnih servisa je regulisano zakonima i kod nas je regulisano, međutim kod nas, izgleda kao da neko želi da uvede anarhiju pa preporučuje da se ljudi dogovaraju umjesto da poštuju zakon. Zakon je tu, on bi se trebao poštovati kada bi se on poštovao u cijelosti, onako kako jeste, BHRT bi imao sredstva i za poslovanje i naravno za plaćanje i obaveze prema svojim dobavljačima pa tako i prema EBU-u, koji je svih ovih godina jedan od najvećih prijatelja ove kuće, koji nas i dalje pazi bez obzira na to što ne plaćamo i što imamo dugovanja, imamo i sudsku presudu kojom oni imaju pravo da traže izvršenje pa na taj način da blokiraju račun BHRT-a… njima to nikad do sad nije palo na , pamet i oni su tu i stalno se nude da pronađemo zajedničko rješenje kako bi otplatili dug.”, kazala je Babović.

U sličnoj situaciji bila je Rumunija, sa dugom od čak 27 miliona eura, međutim vlasti Rumunije imale su više sluha.


”Posljednji primjer koji ja pamtim je bila radiotelevizija Rumunije, odnosno televizija Rumunije, koja je imala dug od 27 miliona eura. Taj dug je Vlada Rumunije vrlo ejdnostavno riješila, oni su donijeli odluku i otplatili su taj dug, jer nisu željeli da im se ime zemlje povlači svake godine na generalnoj skupštini kada se govori o najvećim dužnicima,” pojašnjava Babović.

U nastavku dodaje da EBU račun nije blokirao i da i dalje pomaže u iznalaženju rješenja, zato što je BHRT kao pravni nasljednik RTV Sarajevo kao članice JRT-a i jedan od osnivača EBU-a i zbog toga je činjenica da je BiH pod sankcijama posebno žalosti.

Kaže nam čak da i kada bi BiH otplatila dug i imala ponovnu mogućnost učešća vjerovatno imali problema sa učestvovanjem, jer su potrebne velike svote novca za svaku godinu. Tako je bilo i u godinama učešća, prisjeća se Babović, kazavši nam na samom kraju da je zapravo za Bosnu i Hercegovinu Evrosong luksuz.

”Pravila EBU-a kažu da članica može sama birati način biranja predstavnika zemlje. Mi smo pokušali sve. Imali smo i Vaš šlager sezone, imali smo i takmičenja u studiju, imali smo i jednog izvođača koji je izvodio više numera pa se glasalo. A onda je nekako došlo do toga da smo sami birali izvođače. To je jedna vrlo skupa priča, ja to moram reći. Troškovi su izuzetno visoki, dakle, vi kada učestvujete na Evrosongu ne možete birati hotel u kojem ćete spavati, imate hotele u kojima morate spavati, imate kotizaciju, sve što vidite na sceni osim same scene, svi efekti od onog, kako ja to kažem, vjetra koji puše u kosu recimo pjevačice, sve se to plaća. Tako da su to izuzetno visoki troškovi. ja ne znam koliko Bosna i Hercegovina s obzirom na stepen naplate RTV takse i zainteresovanost sponzora, uopće ima mogućnost da sebi to priušti. Ja mogu sada sebi dozvoliti i reći da je Evrosong za Bosnu i Hercegovinu luksuz”, navela je ona na kraju.