PITANJE DRŽAVNE IMOVINE Federalno ministarstvo će postupiti po odluci Ustavnog suda BiH koja ne dozvoljava krčenje šume u Varešu

D
Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH reagovalo je na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da zabrani prodaju državne šume u Varešu, koju krči britanska firma Adriatic Metals.

 

Ustavni sud BiH je 11. jula stavio van snage odluke entitetskih vlada da privatnim firmama prodaju i omoguće raspolaganje državnim zemljištem kod Vareša i na Jahorini.

Sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu, koje predstavlja državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja. Iz tog razloga je zaključio da Vlada Federacije BiH, kao i Republike Srpske, nije nadležna da svojim odlukama na bilo koji način raspolaže navedenom državnom imovinom.

To znači da firma Adriatic Metals, ne smije krčiti šumu u Varešu, a što joj je ranije omogućila Vlada FBiH. Iz resornog ministarstva su kazali da još nisu dobili odluku Ustavnog suda BiH, ali da su u obavezi poštivati je.

"Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva povodom medijskih upita i iskazanog interesa za komentiranje posljednje odluke Ustavnog suda BiH, koja se odnosi na Odluku Vlade Federacije BiH o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene, saopćava da Ministarstvu još nije dostavljena ova odluka, te da do danas nije objavljena u službenim glasilima", navodi se u saopćenju.

Ističu da Ministarstvo nema uvid u cjelokupan tekst odluke Ustavnog suda BiH, te da se iz tog razloga ne može izjašnjavati i govoriti o mogućim implikacijama ove odluke.

"Federalno ministarstvo je opredijeljeno i u obavezi je da provodi odluke Ustavnog suda BiH, te će tako i postupati. Naglašavamo da ćemo tek po uvidu u kompletan tekst odluke biti u mogućnosti sagledati novonastalu situaciju, kada će biti jasnije implikacije ove odluke - navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva", poručuju iz Ministarstva.