Penzioneri dnevno imaju od 5 do 10 KM za preživjeti

-

Predsjednik Upravnog odbora Udruge penzionera Grada Tuzle, Nikola Banović, ističe da penzioneri Dan penzionera u FBiH ne slave, već ga obilježavaju kako bi ukazali na svoj loš položaj. Iako su se nadali da će 2024. godina donijeti poboljšanja, inflacija i rast cijena, posebno prehrambenih proizvoda, dodatno su pogoršali njihov status.

Osobe s najnižim penzija teško preživljavaju mjesec. Nakon plaćanja režija i kupovine lijekova, penzionerima gotovo ništa ne ostaje, naglašava Banović za Večernji list. On ističe da više od 450.000 penzioneri u FBiH ostaje pri zahtjevu za povećanjem penzija te izmjenama Zakona o MIO-u, koji bi omogućili usklađivanje penzija s rastom prosječne plaće i potrošačke korpe.

U FBiH, najniža penzija iznosi 573,53 KM, a zagarantovana 684,48 KM, dok najviša iznosi 2867 KM. Banović dodaje kako su svakodnevni rast cijena natjerao penzionere da kupuju samo osnovne namirnice, ostavljajući im dnevno između 5 i 10 KM za preživljavanje.

Jesen je stigla, a s njom i promjene u životnim navikama građana BiH. Nažalost, hrana postaje luksuz za sve veći broj ljudi. Procjenjuje se da oko 20% građana BiH živi ispod granice siromaštva, a svaki drugi stanovnik nema mogućnost da barem tri puta sedmično sebi priušti meso ili ribu.

Prema analizama, mjesečni troškovi za meso za četveročlanu porodicu kreću se između 120 i 200 KM, što čini 9 do 15% prosječne plaće. Budući da 60 do 70% građana prima plaću do 1370 KM, mnogi se ne mogu osigurati mesni obrok u dovoljnim količinama. Čak i piletina, nekada pristupačna, sve je rjeđa na porodičnim stolovima.

Ekonomista Faruk Hadžić izračunao je da su građani za 100 KM prije tri godine mogli kupiti znatno više osnovnih namirnica nego danas. Primjer, mlijeko, brašno i šećer postali su znatno skuplji. Cijene pekarskih proizvoda također rastu, a problemi s cijenama kafe dodatno opterećuju kućne budžete.