Partokratija, nesigurno okruženje i neizvjesna budućnost: Trećina mladih želi napustiti BiH

.

Gotovo trećina mladih želi napustiti BiH, rezultati su Fondacije “Fridrih Ebert”, jednog u nizu sličnih koja pokazuju da veliki broj stanovnika ove zemlje u njoj ne vidi svoju budućnost.

Prema podacima iz “Studije o mladima iz jugoistočne Evrope 2024”, najviše mladih, njih 42,67 posto, želi otići iz Sjeverne Makedonije. 

Iz Albanije planira otići 36,95, a iz BiH 31,18 posto mladih. Ukupno 27,83 posto njihovih vršnjaka na Kosovu ne vidi vlastitu perspektivu, iz Srbije i Slovenije nastojat će otići 25 posto mladih, dok je u Hrvatskoj taj procent 21,62 posto.

Ratnohuškačka retorika

Podaci iz istraživanja, koje je provedeno među mladima od 14 do 29 godina, pokazuju da veći broj mladih ekonomsku situaciju i korupciju na zapadnom Balkanu vidi kao osnovne uzroke nezadovoljstva. Sociologinja iz Tuzle Smiljana Vovna, međutim, smatra da je procent onih koji žele napustiti BiH mnogo veći, ali i da je uzroka više.

- U razgovoru s mladim ljudima svjedočim svakodnevno da su mnogi otišli, a veliki broj planira to uraditi ubrzo. Socioekonomski razlozi, poput nemogućnosti zapošljavanja i niskih primanja, kakve smo imali u početku, danas gube na jačini. 

Danas su to uglavnom bezidejnost u političkom smislu, stalna ratnohuškačka retorika i prebrojavanje podobnih i onih koji po mjerilima političke elite to nisu. Mladi žele da rade, da imaju pristojna primanja za svoj rad, da zasnuju porodicu i da odgajaju djecu u sigurnom okruženju i stabilnijem od onog u kojem oni odrastaju - kaže Vovna.

Slabe penzije

Posao danas možemo lakše naći i kod nas, a i standard postepeno raste, komentira sociolog iz Banje Luke Vedran Francuz.

- Važni faktori su svakako vjera i nada u bolje i progresivnije društvo. Sporo stvaranje pravne države, nesankcionisanje za brzo bogaćenje političkih elita, uticaj partija na procese u društvu - partokratija, strah od slabih penzija, kriza zdravstvenog sistema, a svakako i loše obrazovanje, veoma su važni parametri kod porodica koje se kolektivno odlučuju otići. Primarni interes nije plata - ističe Francuz.

Četiri države najprivlačnije

Zemlje EU i dalje su najpoželjnije destinacije za građane BiH. Prema podacima iz migracionog profila Ministarstva sigurnosti BiH za 2023. godinu, tokom prošle godine boravak u našoj zemlji odjavilo je 2.777 osoba. Naravno, broj onih koji su napustili BiH višestruko je veći, a u ovom slučaju riječ je o građanima koji su se definitivno odjavili iz evidencije o prebivalištu i boravištu državljana BiH radi iseljenja u druge države. U vrhu liste zemalja u koje uglavnom odlaze stanovnici BiH već godinama su Njemačka, Austrija, Slovenija i Hrvatska.