Parlamentarci o inicijativi Bećirovića da Italija opet "prizna" BiH: Čudno i nezrelo, da je to bar tražio od Srbije

l
A šta ako nas Italija zapita čime su to oni zaslužili ovu vrstu propitivanja baš i samo njih. Jedina zemlja čijem bi parlamentu imalo smisla uputiti ovu Bećirovićevu inicijativu je Srbija, pa da vidimo još jednom "čija majka crnu vunu prede", kaže Kešo.

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović često iznenadi svojim nezrelim i čudnim potezima, pa je ovaj iz Italije jedan u nizu, izjavio je Džemal Smajić (SBiH), magistar međunarodnih odnosa i diplomatije i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Bećirović je, naime, tokom zvanične posjete Italiji predložio predsjedniku Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije da Parlament Italije usvoji rezoluciju podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

- On je ovim pokazao da apsolutno ne razumije međunarodne odnose, a posebno šta i s kim može razgovarati, a da ne napravi gaf. Tražiti da neka zemlja koja je priznala BiH i koja ima diplomatske odnose sanašom državom, usvoji neobavezujući akt u svom parlamentu kojim daje podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, oslikava nedoraslost poslu koji obavlja – naglasio je Smajić.

Safet Kešo, zastupnik SDA u Paralemntu BiH i član Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma bh. Parlamenta, između ostalog kazao da je veoma iznenađen idejom Bećirovića. 

- Predsjednik Republike Italije Serđo Matarela je, svečanim dočekom i uz najviše državne i vojne počasti, u svojoj službenoj rezidenciji primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, čime je ova izrazito prijateljska zemlja po hiljaditi put nedvosmisleno iskazala najviši mogući nivo poštovanje prema našoj državi, njenom neupitnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Stoga sam veoma iznenađen idejom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Bećirovića da predsjedniku Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije predloži usvajanje "rezolucije podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine" - istakao je Kešo.

Dodao je da nam tu podršku Italija nedvosmisleno pruža na sve moguće načine i bez ijednog primjera izuzetka već punih 32 godine - od 9. aprila 1992. godine, kada je Italija priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine, do dana današnjeg. 

- Da je ovakvu inicijativu za podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu našoj zemlji Bećirović uputio Skupštini Republike Srbije, koja na razne načine i perfidno i otvoreno iz dana u dan atakuje na suverenitet naše zemlje, to bih razumio i podržao. Ali, tražiti to od Parlamenta Italije, zemlje koja niti jednom riječju i niti jednim djelom nikada nije ni u primisli pokušala dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine - to je apsolutno suvišno. 

A šta ako nas Italija zapita čime su to oni zaslužili ovu vrstu propitivanja baš i samo njih, a od drugih zemalja i parlamenata to ne tražimo (i ne treba da tražimo, naravno). Jedina zemlja čijem bi parlamentu imalo smisla uputiti ovu Bećirovićevu inicijativu je - Srbija. Pa da vidimo još jednom "čija majka crnu vunu prede" - ukazao je Kešo.