Pandurević: Dobro je da Dodik nije predložio 12. mart, svoj rođendan, za Dan RS-a

r
Članica Predsjedništva SDS Aleksandra Pandurević ironično kaže da je RS "dobro prošla" jer Dodik nije predložio 12. mart, svoj rođendan, za Dan RS-a.

"Odustajanje od 9. januara je povlačenje pred strancima, možda u znak zahvalnosti što su udarili na SDS", tvrdi Pandurević za Srpskainfo.

Poručuje da iza "Milorada Dodika ništa neće ostati".

"Glavna poruka njegove politike jeste prekrajanje istorije kako bi izgledalo da Republika Srpska postoji od njegovog dolaska na vlast. Ukinuli su nam grb, zastavu, himnu, a on je to prihvatio i sproveo. Kao što Bošnjaci mašu svojim zastavama sa ljiljanima, koje je Ustavni sud BiH osporio, ni nama niko nije mogao zabraniti da ne skinemo dvoglavog orla sa zidova institucija i iz kabineta, i da intoniramo svuda himnu Bože pravde koja se danas čuje samo na skupovima SDS koji takođe pokušavaju zabraniti. Dodik je sve to prihvatio, a sada se odriče i 9. januara. Dan Republike nije pitanje volje i odluke jednog čovjeka, makar to bio i Dodik. Dan Republike je volja naroda, a ovo što on radi je izdaj", kaže Pandurević.

Podsjetimo, Milorad Dodik danas je najavio da će sutra u Beogradu na Svesrpskom saboru predložiti da se Dan RS-a ubuduće obilježava 15. februara umjesto 9. januara.

Čin formiranja RS-a 9. januara 1992. osporio je Ustavni sud BiH dva puta, ali i Ustavni sud Republike BiH krajem februara 1992. godine, koji je poništio donesenu deklaraciju.

Druga dva naroda u BiH 9. januar posmatraju kao početak rata, odnosno politički momenat koji je započeo i dao osnovu za etničko čišćenje, progone i zločine.

 

Foto: Arhiva