Mladić sa slike nije atentator na bivšeg američkog predsjednika Trampa

.

Thomas Matthew Crooks ispalio je hice – jedan od njih okrznuo je Trampa po uhu – na mitingu na otvorenom u Batleru, nadomak Pitsburga, potvrdio je FBI. Napadača je likvidirala Tajna služba, a poginula je još jedna osoba iz publike koju je upucao atentator.

Fotografije na kojima je navodno atentator i koje su objavljene u medijima bile su predmet analize nekoliko fact-checking portala iz svijeta.

Analiza je potvrdila da muškarac s fotografija i uznemiravajućeg videosnimka nije zapravo Thomas Matthew Crooks. Riječ je o korisniku društvene mreže X čiji se nalog zvao “jewgazing”. On je 14. jula na svom nalogu objavio fotografije i video u kojem tvrdi da je Thomas Matthew Crooks. Ove je objave naknadno obrisao i “zatvorio” svoj X profil za javnost.

Napomena: U ranijem članku je bilo navedeno da je muškarac čija je slika objavljena i koji se na društvenim mrežama predstavljao kao Thomas Matthew Crooks i tvrdio da mrzi Republikance i Trumpa bio atentator na Donalda Trampa. Međutim, analiza je pokazala da muškarac sa slike nije ista osoba koja je izvršila atentat i prave fotografije Crooksa pokazuju da nije riječ o istoj osobi koja je objavila bizarni video na društvenim mrežama, iako postoji određena fizička sličnost, što smo ispravljamo u našem članku i na osnovu analize portala Raskrinkavanje.ba. 

Izvinjavamo se našim čitaocima na prenošenju netačne informacije/ slike. 

Foto: Instagram