Ovo će vas zgroziti: Pronađene hemikalije u ljudskom tijelu koje se koriste u pakovanjima

.
Više od 3,600 hemikalija korištenih u pakovanju ili pripremi hrane otkriveno je u ljudskim tijelima, od kojih su neke opasne po zdravlje, dok se za druge malo zna, navodi se u studiji.

 

Oko 100 od ovih hemikalija smatra se "visoko rizičnim" za ljudsko zdravlje, rekla je glavna autorka studije Birgit Geueke iz Fondacije za pakovanje hrane, nevladine organizacije sa sjedištem u Cirihu.

Neke od ovih hemikalija su relativno dobro proučene i već su otkrivene u ljudskim tijelima, poput PFAS i bisfenola A – koje su obuhvaćene zabranama.

Međutim, malo se zna o zdravstvenim efektima drugih hemikalija, dodala je Geueke, pozivajući na više istraživanja o tome kako hemikalije korišćene u pakovanju dospevaju u organizam zajedno s hranom.

Istraživači su ranije katalogizovali oko 14,000 hemikalija za kontakt sa hranom (FCCs), koje mogu "migrirati" u hranu iz pakovanja napravljenog od plastike, papira, stakla, metala ili drugih materijala.

One takođe mogu poticati iz drugih delova procesa proizvodnje hrane, kao što su transportne trake ili kuhinjski pribor.

Istraživači su zatim tražili ove hemikalije u postojećim bazama podataka biomonitoringa, koje prate hemikalije u ljudskim uzorcima.

Tim je očekivao da će pronaći nekoliko stotina FCCs, ali su se iznenadili kada su pronašli 3,601 – što čini četvrtinu svih poznatih FCCs.

Geueke je naglasila da ova studija ne može dokazati da su sve te hemikalije nužno dospjele u organizam iz pakovanja hrane, jer su "mogući i drugi izvori izlaganja".

Među hemikalijama "visokog rizika" našli su se brojni PFAS, poznati kao hemikalije koje nikada ne nestaju, koje su u poslednjim godinama otkrivene u mnogim dijelovima ljudskog tijela i povezane su sa raznim zdravstvenim problemima.

Takođe je detektovan bisfenol A, hemikalija koja ometa hormone i koristi se za pravljenje plastike, a već je zabranjena u bočicama za bebe u mnogim zemljama.

Još jedna hemikalija koja ometa hormone su ftalati, koji su povezani s neplodnošću. Manje se zna o oligomerima, koji su takođe nusproizvodi proizvodnje plastike. "Skoro da nema dokaza o zdravstvenim efektima ovih hemikalija," rekla je Geueke.

Smanjenje kontakta s pakovanjem

Kada je reč o toksikologiji, stara izreka kaže da "doza čini otrov". Geueke je priznala da studija nije mogla da utvrdi da li postoje posebno visoke koncentracije bilo koje od hemikalija.

Međutim, upozorila je da se ove hemikalije mogu međusobno interagovati, navodeći jedan uzorak koji je imao čak 30 različitih PFAS.

Geueke je preporučila ljudima da smanje vrijeme kontakta s pakovanjem i da izbjegavaju zagrijavanje hrane u pakovanju u kojem je došla.

Duane Mellor, stručnjak za medicinu zasnovanu na dokazima sa Univerziteta Aston u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u istraživanje, pohvalio je "veoma temeljnu studiju". "Međutim, ona ne pokriva koliko smo izloženi ovim hemikalijama i ukazuje na druge izvore ovih hemikalija u našoj okolini," rekao je za AFP.

Umjesto da budu "nepotrebno uzrujani", Mellor je sugerisao da ljudi "traže bolje podatke i minimiziraju nepotrebno izlaganje hemikalijama koje bi mogle utjecati na naše zdravlje".

Neke od ovih hemikalija već se suočavaju sa zabranama. Evropska unija je u završnoj fazi zabranjivanja korištenja PFAS u pakovanju hrane. Također, EU je predložila sličnu zabranu bisfenola A od kraja ove godine.