Opasno prelaženje granice: Policija spasila migrante od utapanja na Savi

.
Granična policija Stara Gradiška je jučer ponovo pokazala svoju spremnost i humanost tokom spašavanja stranih državljana koji su pokušali nelegalno preći granicu.

 

Tokom redovne kontrole državne granice, na rijeci Savi kod Doline, policija je uočila drveni čamac s više osoba koje su se kretale prema hrvatskoj obali iz pravca Bosne i Hercegovine, prema izvještaju RadioNG.hr.

Kada su se približili čamcu, policijski službenici su primijetili da čamac prima vodu i počinje tonuti.

 

Policija je brzo reagovala, osiguravajući sigurno prebacivanje osoba na službeno plovilo i transport do obale, a potom i do policijske stanice gdje je pružena liječnička pomoć te osigurani hrana i piće.

Iz policije upozoravaju da su ovakvi pokušaji nezakonitog prelaženja granice izuzetno opasni, naročito zbog porasta vodostaja rijeke Save koji dodatno povećava rizik.

 

“Policija je uvijek spremna pomoći, međutim, naglašavamo da su ovakvi nezakoniti prijelazi državne granice vrlo rizični, posebno jer je rijeka Sava nabujala i predstavlja stvarnu opasnost za život. Stoga ponovno apeliramo na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku da to ne čine, jer tako dovode u opasnost svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje članova svoje obitelji”, naveli se iz policije.

Foto: PU OSJEČKO-BARANJSKA