Onkološki pacijenti iz Krajine mogli bi biti skinuti sa liste čekanja - "Nadamo se najboljem"

onkoloski pacijenti

Dok sa zebnjom čekaju da poslije Sarajeva i drugi kantoni pomognu ukidanje lista čekanja, onkološki pacijenti podsjećaju da je to obaveza Vlade Federacije

Nakon što je krajem septembra Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku kojom se utvrđuje prioritetan program lijekova za terapije onkološkim pacijentima, u drugim kantonima traže način da ishoduju slična rješenja kako bi se premostio problem sa dugim listama čekanja. Izgledi su da to neće ići baš lako, pogotovo tamo gdje nema novca.

Tako u Goraždu kantonalni ZZO snosi troškove terapija za četiri pacijenta u mjesečnom iznosu od 21.500 maraka, dok su u mnogo jačem ZZO Sarajevo osigurali dodatnih pet miliona za umanjenje liste čekanja.

Uznemireni smo

Bilježe se i inicijative pojedinca unutar sistema. Kako su to u Sarajevu bili delegati Doma naroda FBiH Vibor Handžić, Belma Kapo i Aljoša Čampara, sada u Unsko-sanskom kantonu inicijativu nosi dr. Emir Šabić, koji je u Skupštini USK-a zatražio da se formira interventni fond za onkološke pacijente, a uz njega stoje udruženja i dr. Mustafa Hamami, načelnik Onkološkog odjela u Bihaću.

- ZZO USK-a daje punu podršku ovakvim inicijativama, najviše zbog dobrobiti pacijenata, mada mi nismo u stanju taj problem riješiti u okviru našeg budžeta, kaže nam Enesa Hrustanović iz ZZO-a USK-a.

Zavod postupa u okviru zakona, a kroz jasno definisanu suradnju sa Federalnim fondom solidarnosti. Prema podacima federalnog ZZOiR-a, na listi čekanja Federalnog fonda solidarnosti je 1.299 onkoloških pacijenata iz cijele Federacije, od čega je njih 69 iz Unsko-sanskog kantona.

Odlukom o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti definirane su stope za usmjeravanje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i to 89,9 na propisane račune Zavoda zdravstvenog osiguranja kantona od ukupno obračunatog iznosa i 10,2 posto na račun izdvojenih sredstava Fonda solidarnosti Federacije BiH Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Na taj se način prikuplja 50 posto budžeta, dok je preostalih 50 posto dužna osigurati Vlada Federacije BiH.

- Budući da je liječenje onkoloških pacijenata nadležnost federalnog Zavoda osiguranja i reosiguranja, u budžetu ZZO-a USK-a za 2024. nemamo planirana sredstva za tu namjenu (osim propisanih 10,2 posto sredstava uplaćenih po osnovu doprinosa). Ipak, svjesni specifičnosti situacije u kojoj federalna Vlada, iako je bila u obavezi, godinama nije uplaćivala sredstva na račun Fonda solidarnosti, zbog čega su liste čekanja i nastale, ZZO USK-a će, u suradnji sa Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne politike USK-a, sagledati mogućnosti kako bi se našim osiguranicima pružila adekvatna i blagovremena zdravstvena usluga, odgovoreno nam je iz uprave ZZO-a USK-a.

Kontaktirali smo i članove udruženja onkoloških pacijenata iz USK-a, koji su prije inicijative razgovarali sa dr. Emirom Šabićem, pa su se dogovorili da ne istupaju u javnosti iz dva razloga.

Prvi i najvažniji je da se ne uznemiravaju pacijenti koji su već razočarani ovom pričom, pogotovo dugim listama, a koje još nazivaju i listama smrti. Drugi razlog je taj što bi, čak i ako se uspije na nivou kantona pomoći ovim pacijentima, Federalni fond solidarnosti, te Vlada FBiH vidjeli priliku da problem skinu sa sebe, iako je to njihova dužnost i obaveza.

- Nas ima sedam udruženja u kantonu, očekujemo da nam se izađe u susret. Imamo čvrsto obećanje, ali oni traže način kako da to pravno premoste. Mi smo uznemireni nakon što je to riješio Sarajevski kanton i ne možemo se predati, nadajući se samo sa federalnog nivoa da to riješe, a 69 pacijenata čeka na listi. Imamo novi problem, jer je i lijek za ginekološke karcinome skinut sa liste, pa i to tražimo, rekli su nam iz ovih udruženja.

Strah i nada, popraćeni strpljivošću članova najbrojnijih udruženja onkoloških pacijenata, trebaju dovesti bar do privremenog rješenja. Kako su nam i sami pacijenti kazali, neće to biti trajno rješenje, već samo “premošćavanje muke”.

Interventna uplata

Doktora Šabića pitali smo kada očekuje da bi njegova inicijativa mogla biti usvojena, s obzirom na to da je dobio podršku ne samo udruženja nego i ZZO-a USK-a i premijera USK-a Nijaza Hušića.

- Intenzivno radimo na tome da iz budžeta USK-a obezbijedimo interventna sredstva, kojim bi se skinulo svih 69 pacijenta iz USK-a sa liste čekanja. Već smo nešto pregovarali, vjerovatno nećemo morati ni praviti rebalans budžeta i nadamo se najboljem, kazao nam je dr. Šabić.

Iz sarajevskih udruženja, koja koordiniraju aktivnosti sa onim iz drugih kantona, ne vide svrhu da se oglašavaju u medijima. Poručuju da donosioci odluka trebaju raditi svoj posao, a pacijenti imaju za reći samo jedno - dajte nam lijek.