OIE BiH traži zaštitu od udara i uticaja iz regije na elektronergetski sistem te ulaganja u razvoj naših mreža

udruženje

Upravni odbor Udruženja Obnovljivi izvori energije BiH na svojoj sjednici održanoj u Sarajevu pozvao je na hitnu reakciju svih nadležnih u Bosni i Hercegovini u pravcu zaštite bh. elektroenergetskog sistema, posebno na granicama, kako bi se prevenirali i izbjegli slučajevi poput ovog nedavnog iz Albanije i Grčke, koji je cijelu našu državu ostavio satima bez električne energije.

 ''Iako naša potrošnja u tom momentu i kapaciteti koje imamo nisu bili ni približno ugroženi, nismo uspjeli izbjeći ovaj problem koji se desio u regiji. To govori koliko smo ranjivi i koliko trebamo ojačati sisteme zaštite od upada i reakcija poput ove iz susjedstva'' – naveli su iz Udruženja OIE BiH. 

U tom pravcu neophodno je ubrzati proces usvajanja mjera za razvoj i ulaganje u naš sistem, posebno prenosni i interkonektivni, u koji godinama nije bilo dovoljnog ulaganja.

''Jedan od dokazanih načina rasterećenja i održavanja mreže je omogućivanje što većem broju građana i privrede brže i jednostavnije instaliranje solarnih panela na vlastitim krovovima. Zato, Upravni odbor Udruženja Obnovljivi izvori energije BiH poziva sve nivoe vlasti da ubrzaju proces usvajanja preostalih podzakonskih akata iz seta energetskih zakona i da u budžetima svih nivoa planiraju sredstva za ovu oblast i podrže privredu i domaćinstva u ovim nastojanjima.Upravni odbor OIE BiH apeluje na konačni dogovor unutar BiH i predstavnika Energetske zajednice na usaglašavanju potrebnih propisa iz oblasti CBAM koji će pomoći našoj privredi i osigurati da sredstva od taksi ostaju u BiH i da se ista koriste za razvoj projekata iz obnovljivih izvora energije'' – zaključili su. 

Udruženje Obnovljivi izvori energije BiH je prva i krovna organizacija osnovana na nivou Bosne i Hercegovine, koja okuplja predstavnike privrede, akademske zajednice, državnih institucija, međunarodnih organizacija i eksperata koji su u funkciji održivog razvoja, zaštite i unapređenja životne sredine te promocije razvoja korištenja obnovljivih izvora energije.