Očuvanje šuma ključno u borbi protiv klimatskih promjena - šta u tom pravcu rade vlasti USK

.
Očuvanje šuma postalo je jedan od najvažnijih prioriteta u globalnim naporima za borbu protiv klimatskih promjena.

 

Šume, kao najveći prirodni rezervoari ugljen-dioksida, igraju presudnu ulogu u stabilizaciji klime i smanjenju efekta staklene bašte. 

Svakim stablom koje izgubimo, emisije štetnih gasova rastu, dok prirodni mehanizmi za njihovo apsorbovanje slabe.

 “Zaštita šuma nije samo ekološki imperativ – to je pitanje opstanka našeg ekosistema i zdravlja budućih generacija.”

“Šume ne samo da skladište ugljen-dioksid, već i osiguravaju biodiverzitet, čistu vodu i vazduh, te stabilnu klimu. 

Uništavanje šumskih površina doprinosi ubrzanju klimatskih promjena, povećanju ekstremnih vremenskih događaja i ugrožavanju lokalnih zajednica koje zavise od ovih resursa. 

Kako bismo se efikasno borili protiv klimatskih promjena, neophodno je da svi – od pojedinaca do vlada i korporacija – preuzmemo odgovornost za očuvanje šumskih ekosistema. To uključuje strožu regulaciju ilegalne seče, povećanje napora za pošumljavanje, te održivo korišćenje prirodnih resursa. Ove mjere ne samo da će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, već će i doprinijeti zaštiti biodiverziteta i podsticanju održivog razvoja.

Danas je Skupština USK, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede USK usvojila nacrt izmjena Zakona o šumama, a da li one podrazumijevaju dodatnu zaštitu šuma, ili omogućavanje njene sječe i davanja u zakup, kako je nedavno pokušano kroz usvajanje odluke o davanju u zakup šumskog zemljišta, na čemu je posebno insistirala kompanija Promondis čiji je vlasnik kompanija Lager iz Hercegovine, znaćemo uskoro. Ko stoji i iz kojih razloga iza ovakvih odluka kojima se direktno šteti interesima USK i njenih građana, ali i djeluje suprotno Odluci Visokog predstavnika o zabranu raspologanja državnom imovinom, a posebno šumama, saznaćemo uskoro. Bilo da se radi o neznanju ili korupciji predstavnika vlade, ministarstva ili pojedinih zastupnika, javnost ćemo upoznati sa istim. 

Naša budućnost zavisi od akcija koje preduzimamo danas. Šume su naši najvrijedniji saveznici u borbi za planetu – sačuvajmo ih zajedno, poručili su iz državne koalicije saveza za očuvanje šuma. 

Foto: Pixnio