Obnovljena ambulanta u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca

v

Zbog dotrajalog krova i unutrašnjosti, rad u toj ustanovi bio je gotovo nemoguć

Zdravstvena ambulanta u naselju Krnjeuša nadomak Bosanskog Petrovca konačno je dočekala prijeko potrebnu obnovu nakon godina neadekvatnih uvjeta za rad. U ovom naselju živi stanovništvo uglavnom srpske nacionalnosti i ova ambulanta je od velikog značaja za održivi život u ovom mjestu.

Zbog dotrajalog krova i unutrašnjosti, rad u toj ustanovi bio je gotovo nemoguć, posebno tokom zimskog perioda i u vrijeme obilnih padavina, kada su prostorije bile poplavljene.

-Medicinska sestra koja je svakodnevno radila u ambulanti morala je sama izlijevati vodu, posebno u zimskom periodu kada je sve bilo poplavljeno - izjavila je glavna medicinska sestra Doma zdravlja Bosanski Petrovac Vesna Družić, ističući teške uvjete s kojima su se osoblje i pacijenti suočavali.

 

Zahvaljujući sredstvima koje je obezbijedila Vlada Unsko-sanskog kantona, te sufinansiranju Doma zdravlja Bosanski Petrovac, realizovan je projekt obnove ambulante. Ukupni troškovi radova iznosili su oko 40.000 KM, a u sklopu radova obnovljen je krov te je izvršena kompletna rekonstrukcija unutrašnjosti objekta.

 

-Vlada Unsko-sanskog kantona je osigurala glavninu sredstava, a mi smo dodali 8.000 KM. Na tender se niko nije javio nekoliko puta, ali smo na kraju uspjeli realizovati projekt - kazao je direktor Doma zdravlja Bosanski Petrovac Osama Al Salamat.

Dodao je da će se ulaganja u zdravstveni sektor nastaviti, kako u opremanje i rekonstrukciji objekata, tako i u unapređenje stručnog kadra.

 

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Zemina Kadirić posjetila je obnovljenu ambulantu u Krnjeuši te Dom zdravlja u Bosanskom Petrovcu. Istaknula je važnost ove ustanove za lokalno stanovništvo i naglasila potrebu za dodatnim medicinskim kadrom.

-Ovdje ljekar ordinira jednom sedmično, a razgovarali smo o mogućnosti povećanja broja dana ili sati rada kako bi se pružila adekvatnija zdravstvena zaštita stanovnicima Krnjeuše. - izjavila je ministrica Kadirić.

Ambulanta u Krnjeuši nekada je imala daleko veći broj pacijenata, a kako navodi Gordana Radošević, penzionisana medicinska sestra koja je godinama radila u ovoj ustanovi, u prošlosti je naselje bilo znatno veće.

-Prije rata ovdje je živjelo puno više ljudi. Mjesna zajednica imala je oko 4.000 stanovnika, većinom radnika u fabrikama i šumarstvu. Radilo se puno u ambulanti, imali smo stalnog doktora, čak i zubara - prisjetila se Radošević, izražavajući zadovoljstvo što je ambulanta ponovno stavljena u funkciju.

Obnova ove ambulante važan je korak ka unapređenju zdravstvenih usluga u ruralnim dijelovima Unsko-sanskog kantona, gdje pretežno žive stariji stanovnici kojima je pristup zdravstvenoj zaštiti od presudnog značaja.

 

Foto: Fena