Obilježena 32. godišnjice formiranja Petog korpusa Armije RBiH u Bihaću

korpus

Nizom aktivnosti u Bihaću je danas obilježena 32. godišnjica formiranja Petog korpusa Armije RBiH. Ratni veterani, predstavnici lokalnih i kantonalne vlasti, članovi porodica poginulih branilaca te brojni građani odali su počast poginulim pripadnicima herojskog korpusa i položili cvijeće na spomen-obilježja, mezar dr. Irfana Ljubijankića i turbe heroja Adila Bešića.

Obilježavanje 32. godišnjice je nastavljeno svečanim defileom od džamije Fethije do Gradske sportske dvorane gdje je održana svečana akademija u organizaciji Ministarstva boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona.

„Dan formiranja Petog korpusa jedan je od najznačajnijih za ovaj kraj i našu državu Bosnu i Hercegovinu. Svim slavnim Krajišnicima, borcima i starješinama, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i svim građanima koji su učestvovali u kreiranju borbe i formiranju Petog korpusa, najiskrenije čestitam. Smatram da je ovo veličanstveno, jer je zasluga Petog korpusa i svih njegovih pripadnika ogromna u odbrani Bosne i Hercegovine“, poručio je general i ratni komandant Petog korpusa ARBiH Ramiz Dreković.

Peti korpus Armije RBiH osnovan je, odlukom Predsjedništva Republike BiH, 21. oktobra 1992. godine. Na njegovom čelu su bili major Hajrudin Osmanagić, te generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković koji je na toj dužnosti bio do 28. novembra 1997. godine.

Tokom rata, Peti korpus je djelovao u vrlo teškim uvjetima, u potpunom okruženju, suprotstavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu ratovanja i trostukom neprijatelju.

Zbog uvjeta u kojima je ratovao, čuvao svoj narod i teritorij BiH, Peti korpus važi za jedan od najuspješnijih i najslavnijih unutar Armije zbog čega s ponosom nosi i svoje drugo ime - Sila nebeska.

Dvojica pripadnika Korpusa Adil Bešić i Izet Nanić su posthumno odlikovani najvišim armijskim odlikovanjem Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Korpuse peti, sretan ti rođendan!

 

 

Foto: Grad Bihać