Novalić danas u Krajini- pet pitanja o neispunjenim obećanjima Krajišnicima

.
Izborna je godina, pa visoki dužnosnici iz Sarajeva svako malo posjećuju Krajinu.

 

Juče je tu, nakon dugo vremena boravio Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, a već danas Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH. Jutros je objavio fotografiju sa Adnanom Kurtagićem zvanim Rapid koji je prije nekoliko dana dospio u žižu medijskog interesovanja kao spasilac sa Štrbačkog buka koji je spriječio tragediju holivudskih kaskadera prilikom snimanja filma. 

Novalić, kadar SDA je 8 godina na čelu Vlade FBiH. Prvo pitanje za njega, neka pročita iz svoga ekspozea kad je imenovan šta je rekao za sport, pa neka odgovori koliko je u ovih 8 godina ukupno Vlada FBiH odvojila sredstava za sport i kulturu, a koliko je od toga iznosa uplaćeno za sport, klubove i kulturu iz USK. Vidjećete da je Krajina na začelju po podršci vlade kojom predsjedava Fadil Novalić. 

Drugo, koliko je ukupno u ovih 8 godina Vlada FBiH odobrila sredstava za podršku zapošljavanju i privredi, a koliko od toga iznosa je upućeno na USK? Opet ćete vidjeti da je Krajina na samome dnu. 

Treće, prije 6 godina, kad se pravio pritisak na zastupnike da se usvoji Zakon o akcizama i poveća cijena goriva, Novalić i Izetbegović su obećali da će Krajina biti najveći dobitnik usvajanja akciza. Zbog protivljenja ovoj lošoj politici i odbijanja da glasa u Parlamentu za povećanje akciza, iz SDa je tada isključen najaktivniji krajiški i bh. parlamentarac Senad Šepić, koji je ostao dosljedan i javno se usprotivio Fadilovim i Bakirovim prevarama. Danas svi vidimo koliko je Šepić bio upravu. 

Pitanje danas je da kaže Novalić precizno koliko su gradjani USK uplatili dosad po osnovu akciza, a koliko su u vrijeme Fadilovih 8 godina dobili nazad. Vidjećete da je Krajina i njen narod i po toj osnovi prevaren.

Četvrto, koliko je Vlada FBiH u ovih 8 godina izvršila imenovanja u federalnim institucijama, a koliko je ukupno od tih kadrova iz Krajine? Rezultat će biti 1 ili maksimalno 2 posto. 

I peto, Fadil Novalić je nedavno rekao da se Krajini ne može pomoći i da to teško ide. Pitanje je, zašto bi Krajišnici ponovo, dali podršku stranci iz koje dolazi Fadil Novalić (SDA), kad ni on ni ministar iz Krajine, koji je sjedio u toj Vladi 8 godina nisu uradili skoro ništa od onoga što su obećali, a kad njihov učinak u Krajini uporedite sa drugim krajevima ili kantonima vidite da je Krajina ‘zadnja rupa na svirali’? 

Kako su radili i odnosili se prema ovom kraju i narodu, tako treba i da im se vrati na izborima. Isto to važi i za kantonalnu vlast, predvodjenu Asda/ Nes i SDP-om, koja je u zloupotrebi javnih resursa, zapošljavanja svojih članova porodice i stranačkih poslušnika, nažalost u rangu ove blijede i nesposobne federalne vlade.