Njemačka usvojila novi zakon: Otvoren put ka dvojnim državljanstvima za građane BiH

pasos

Njemačka je usvojila novi zakon koji omogućava državljanima Bosne i Hercegovine da steknu dvojno državljanstvo.

Ovaj potez predstavlja značajan korak naprijed u jačanju bilateralnih odnosa između dvije zemlje i otvara nove mogućnosti za građane BiH koji žive i rade u Njemačkoj.

Novi zakon, koji je nedavno usvojen u njemačkom parlamentu, omogućava državljanima BiH da zadrže svoje bosanskohercegovačko državljanstvo prilikom sticanja njemačkog. Ovaj korak je rezultat dugogodišnjih pregovora i inicijativa s obje strane, a sada je formaliziran kroz zaključivanje sporazuma između Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore u Njemačkoj pozdravili su ovu odluku, ističući da će ona olakšati život mnogim građanima koji su do sada morali birati između dva državljanstva. “Ovo je veliki dan za sve nas koji živimo i radimo u Njemačkoj. Sada ćemo moći zadržati svoj identitet i vezu s domovinom, a istovremeno uživati prava i povlastice njemačkog državljanstva,” rekao je jedan od članova dijaspore.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH također je izrazilo zadovoljstvo zbog usvajanja ovog zakona, naglašavajući da će on dodatno ojačati veze između dvije zemlje. “Ovaj sporazum je rezultat dugogodišnjeg rada i pregovora. Radujemo se što će naši građani sada imati mogućnost da budu državljani obje zemlje,” izjavio je ministar vanjskih poslova.

Očekuje se da će novi zakon stupiti na snagu u narednim mjesecima, nakon što se završe svi potrebni administrativni postupci.