Nikšić po hitnom postupku traži izmjene Zakona kako bi postavio penzionera na čelo FUP-a

niksic

Federalni premijer Nermin Nikšić u parlamentarnu proceduru, po hitnom postupku, uputio je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima Federacije BiH, a koji je utvrdila Vlada FBiH prošle sedmice.

Ovom izmjenom zakona vlast u Federaciji BiH namjerava omogućiti osobama, koje ispunjavaju uslove za penziju za vrijeme raspisivanja konkursa ili za vrijeme trajanja budućeg mandata, da mogu biti imenovane za direktora ili zamjenika direktora Federalne uprave policije (FUP).

Prema trenutnom zakonu, uslovi su suprotni, a to znači da osoba koja ispunjava uslove za penziju (u trenutku raspisivanja konkursa ili za vrijeme trajanja mandata) ne može biti imenovana za direktora ili zamjenika direktora FUP-a piše Klix.

Federalni premijer Nermin i ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak kao razlog za donošenje izmjena zakona po hitnom postupku navode “trenutnu specifičnost unapređenja policijskih službenika u više činove, što se vrši samo na upražnjena radna mjesta, i specifične procedure u vezi s unapređenjem, došlo se i situaciju da iz FUP-a niti jedan policijski službenik koji ima čin glavnog inspektora nema uslove za prijavljivanje na konkurs za direktora FUP-a i zamjenika FUP-a jer će u vrijeme trajanja mandata ispunjavati uslove za ostvarivanje prava na penziju …”.

Također navode da u većini (ne u svim) kantonalnim MUP-ovima je slična situacija sa službenicima u činu glavnog inspektora, a koji potencijalno mogu biti kandidati za direktora ili zamjenika FUP-a.

Ipak, poznato je i da u drugim policijskim agencijama na vodeće pozicije dolaze upravo kadrovi FUP-a, poput aktuelnog direktora Granične policije BiH Mirka Kuprešakovića i njegovog zamjenika Ensada Kormana.

S druge strane postoje mišljenja da se ovim vrši diskriminacija i da je predložena izmjena neustavna jer se policijskim službenicima ne smiju dodjeljivati ekskluzivne pogodnosti po osnovu funkcije.

To znači da bi se na “obične” policijske službenike zakoni sprovodili dosljedno, a na direktora i zamjenika direktora FUP-a – ne bi.

Postoje i mišljenja da je pravi razlog za donošenje ove izmjene zapravo “pokušaj cementiranja i kontrole stanja u FUP-u postavljanjem provjerenih kadrova”.

Federalna uprava policije godinama nema direktora već tu funkciju obavljaju vršitelji dužnosti poput, nekada Ensara Kormana, ili danas Vahidina Munjića. Aktuelne vladajuće stranke (Trojka i HDZ), a prije toga SDA i HDZ, jednostavno ne uspijevaju dogovoriti novog direktora FUP-a. Prema ustavu, federalni ministar policije i direktor FUP-a ne mogu biti iz reda istog naroda.