Nevjerovatan preokret na izborima u Francuskoj: Desnica doživjela debakl u drugom krugu

g
Procjena IFOP-a za televizijsku kuću TF1 kaže da bi NFP mogao osvojiti između 180 i 215 mjesta u parlamentu u drugom krugu glasovanja, dok je anketa Ipsosa za France TV projicira 172 do 215 mjesta za ljevičarski blok

 

Francuska ljevičarska koalicija Nova narodna fronta (NFP) osvaja najviše mjesta u drugom krugu glasanja na parlamentarnim izborima i mogla bi odnijeti neočekivanu pobjedu ispred krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN), objavile su večeras vodeće agencije za ispitivanje javnog mnijenja.

Procjena IFOP-a za televizijsku kuću TF1 kaže da bi NFP mogao osvojiti između 180 i 215 mjesta u parlamentu u drugom krugu glasovanja, dok je anketa Ipsosa za France TV projicira 172 do 215 mjesta za ljevičarski blok.

Anketa Opinionwaya za C News TV rekla je da bi Nova narodna fronta mogla osvojiti 180 do 210 mjesta, dok je anketa Elabea za BFM TV projicirala raspon od 175-205 mjesta za njih.

Centristički blok predsjednika Emmanuela Macrona bio je tijesno ispred stranke RN Marine Le Pen u borbi za drugo mjesto, prema ovim anketama.

Za apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, potrebno je osvojiti 289 zastupničkih mjesta.