Neke stranke su "ugasili": SDA ima načelnika i apsolutnu dominaciju u Vijeću Sanski Most, sami mogu formirati vlast

V

 

Stranka demokratske akcije (SDA) u Sanskom Mostu, kako sada stvari stoje, imat će osim načelnika i većinu u Općinskom vijeću. Tačnije, SDA u ovoj krajiškoj općini može sama formirati vlast bez bilo kakvih partnera i koalicija. 

Prema trenutnim, preliminarnim rezultatima, SDA će u Općinskom vijeću imati 17 vijećnika od ukupno 31, koliko ih čini Vijeće. 

Skeneri na biralištima

- Dijaspora će odrediti hoćemo li možda imati i više, ali za sada je izvjesno tih 17. Apsolutna vlast smo u Sanskom Mostu i to je historijski rezultat SDA ovdje na lokalnim izborima. Samo smo 2008. godine zabilježili sličan rezultat - kaže za Faktor Asim Kamber, predsjednik Općinskog dobrora SDA Sanski Most. 

Dodaj da je pobjeda na izborima bila očekivana, ali ipak ne u ovom obimu. 

- Nikada nismo sumnjali da ćemo pobijediti. Bili smo sretni i da su nam uveli skenere na ovim izborima. Nas iz Sanskog Mosta su hapsili zbog optužbi o krađi izbora, a sad nam se čini, kako smo dobili skenere, na svim onim mjestima gdje su bili skeneri mi smo zabilježili bolji rezultat u odnosu na ranije izbore - kaže Kamber. 

Centralna izborna komisija (CIK) ove godine je provodila pilot-projekt, koji se odnosio na korištenje elektronske opreme u izbornom procesu, a cilj su sigurniji izbori, odnosno suzbijanje malverzacija, izbornih prevara, na biračkim mjestima. Općina Sanski Most bila je jedna od 11 izbornih jedinica u BiH u kojima su korišteni skeneri, a koji su postavljeni na 165 biračkih mjesta u tih 11 izbornih jedinica.

Kako Kamber i sam spominje, članove SDA u Sanskom Mostu, uključujući i njega, sumnjičili su za izborne prevare ranijih godina. Bili su čak i uhapšeni u septembru 2020. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u januaru ove godine je obustavilo istragu protiv Asima Kambera, Mirele Husić i Fazira Vukalića iz SDA, koji su bili osumnjičeni za izbornu prevaru. Tužilaštvo na kraju nije imalo dokaze protiv SDA-ovaca da bi ih teretili za spomenuto krivično djelo. 

- To da imamo bolji rezultat tamo gdje su bili skeneri je interesantno, je li? To znači da je možda neko drugi nešto radio, mada ne optužujemo nikoga - kaže Kamber. 

Dodaje da je SDA Sanski Most jedna od najboljih SDA-ovih organizacija u BiH, pa ovakav izborni rezultat i ne treba iznenaditi nikoga.

- Načelnik (Mensur Seferović) je također osvojio natpolovičnu većinu glasova što je svakako rezultat jako dobro osmišljene kampanje koju smo dugo spremali. Imali smo listu za Vijeće na kojoj su potpuno novi ljudi, mladi i stručni, što su građani prepoznali. Prvenstveno, mi smo imali nevjerovatno dobru i profesionalnu kampanju, za razliku od drugih stranaka koje nisu tako radile. 

Upola manje stranaka u Vijeću

Druga stvar, mi imamo kontinuitet kontakata sa građanima. Ključni razlog pobjede je da smo mi stalno s građanima. Već u ova dva-tri dana obišli smo šest mjesnih zajednica, išli razgovarati s građanima o njihovim problemima. Ta komunikacija ne prestaje ni prije ni poslije kampanje. Zato nas ljudi i podržavaju više od 30 godina - ističe Kamber. 

Dodaje da su na ovim izborima iz SDA u Sanskom Mostu išli na "preuzimanje" glasača manjih stranaka poput Naše stranke, NiP-a, DF-a. SDP je također zabilježio značajan rezultat u Sanskom Mostu. Druga su stranka po broju glasova. 

- Oni su naš partner na nivou Unsko-sanskog kantona. Možda će i oni povećati broj vijećnika za jedan mandat dok se sve izbroji. Ali objektivno, nisu bili kapacitirani, ni oni ni njihov kandidat za načelnika, da bi se nosili s nama, a vjerovali su u pobjedu. Imali su ambiciju da uzmu načelničko mjesto. No mi se nismo sekirali zbog toga jer znali smo otprilike kako naši građani misle, načelnička pozicija za nas nije bila upitna - pojašnjava Kamber. 

Osim SDA, SDP-a, u Općinsko vijeće Sanskog Mosta ući će još i NES te NiP sa po jednim vijećnikom. Ranije je Vijeće činilo devet stranaka.