Ne nazire se kraj poskupljenjima: Pola kilograma kafe skoro 11 KM

.
Rast cijene sirove kafe na svjetskim berzama ima značajan uticaj na tržište u našoj zemlji, gdje je sada gotovo nemoguće pronaći pola kilograma kafe po cijeni manjoj od 10 KM.

 

Ovaj trend, kako kažu stručnjaci, rezultat je višestrukih faktora uključujući globalnu sušu i poremećaje u lancima snabdijevanja.

Goran Trivić, vlasnik pržionice “Bel cafe” iz Čelinca, ističe za portal Akta.ba da su cijene sirove kafe na berzama porasle više od 100% u posljednjih osam mjeseci. Vreća od 60 kilograma poskupila je sa 400 na 950 KM. Trivić napominje da je teško predvidjeti kako će se situacija razvijati, s obzirom na to da je kafa berzanska roba.

Dragan Grbić iz “Caffemio” potvrđuje da su cijene sirove kafe porasle i preko 30% u odnosu na prošlu godinu. Povećana potražnja uz smanjenu ponudu dovela je do poskupljenja na londonskoj i američkoj berzi. Grbić napominje da su cijene robuste, koja je u nekim slučajevima skuplja od arabike, također značajno porasle.

Mitar Samardžija, direktor “Bom impeksa”, objašnjava da cijene kafe određuju različiti faktori, uključujući vremenske prilike, troškove proizvodnje, radne snage i transporta. On naglašava da su pandemija i geopolitička previranja dodatno uticali na rast cijena, jer su poremećaji u lancima snabdijevanja uzrokovali povećane troškove i zastoje u transportu.

Dario Brkić iz “Fabrike kafe” iz Banja Luke napominje da, iako cijene kafe stalno rastu, još uvijek nisu podigli cijene u svojim lokalima, ali to planiraju. On ističe da je kafa poskupjela duplo u posljednjih sedam do osam mjeseci.

Goran Kurtinović iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS “Horeca” napominje da cijene kafe na berzama ne igraju veliku ulogu u određivanju cijena u ugostiteljstvu, s obzirom na druge faktore koji utiču na konačnu cijenu.

Nedeljka Neška Ilijić iz Udruženja građana “Oaza” smatra da je novo poskupljenje dodatni udar na potrošače, ali napominje da je ispijanje kafe duboko ukorijenjeno u kulturi i da će građani teško odustati od ovog napitka, bez obzira na cijenu.

Građani, poput Banjalučanke Sanje M., komentarišu da je kafa već postala luksuz, ali da su navikli na nju i da bi bilo iznenađenje ako bi cijene ostale iste.