NASA-ine slike otkrivaju: U sred Sahare niklo - jezero

.
Prve slike, snimljene 12. augusta, prikazuju slanu močvaru koja se prostire duž planinskog lanca Ugarta, dok su najnovije fotografije od 29. septembra otkrile ogromno zeleno jezero na istom mjestu, ispunjeno vodom nakon snažnih kiša

 

Sahara, poznata kao jedna od najsušnijih regija na Zemlji, doživjela je iznenađujuću promjenu nakon što je pogođena najvećom količinom kiše u posljednjih nekoliko desetljeća. NASA-in satelit Landsat 9, koji redovno prati Zemlju, zabilježio je nevjerojatne prizore preobražaja sušnog krajolika.

Prve slike, snimljene 12. augusta, prikazuju slanu močvaru koja se prostire duž planinskog lanca Ugarta, dok su najnovije fotografije od 29. septembra otkrile ogromno zeleno jezero na istom mjestu, ispunjeno vodom nakon snažnih kiša. Voda je preplavila područje i proširila se u dolinu Saura, poznatu kao povremeni riječni tok Wadi.

Prema izvještajima britanskih novina Daily Mail, ovakvi fenomeni su izuzetno rijetki, ali postaju sve češći kako globalne temperature nastavljaju rasti. Stručnjaci iz NASA-e upozoravaju da bismo mogli svjedočiti redovitim poplavama u Sahari u budućnosti, što bi moglo značajno promijeniti njen pejzaž.

Moshe Armon, viši predavač na Hebrejskom sveučilištu, istaknuo je važnost daljnjeg proučavanja ovih događaja. "Još uvijek je nejasno što će se dogoditi sa Saharom u budućnosti, ali nadamo se da ćemo s vremenom steći bolje razumijevanje njezine evolucije proučavanjem ovakvih poplava," rekao je Armon.

Geološki i arheološki dokazi ukazuju na to da je Sahara nekada bila znatno drugačija – vegetacija, močvare i jezera prekrivali su njena prostranstva. Ovo jezero, koje se sada pojavilo usred pustinje, možda je podsjetnik na prošlost Sahare i nagovještaj promjena koje nas čekaju u budućnosti.

Promjene u klimi bi mogle dovesti do novih ekoloških i geoloških procesa, a Sahara bi se, barem dijelom, mogla vratiti u uvjete kakvi su vladali prije nekoliko tisuća godina. Ovaj događaj nas podsjeća na nevjerojatnu snagu prirode i mogućnost da čak i najsušnija mjesta na planeti dožive radikalne promjene.

Photo: NASA