Narušavanje javnog reda i mira i saobraćajka u Velikoj Kladuši

.
Nove servisne informacije

 

–47 pacijenata obratilo se u protekla 24h u Hitnu službu Doma zdravlja Velika Kladuša. Dežurni doktori Samra Alibegić, Abdullah Fazlić i Kenan Dautović na dalje liječenje uputili su jednog pacijenta.

– Policijska stanica u protekla 24h bilježi jednu saobraćajnu nezgodu i jedno narušavanje javnog reda i mira.

–Velikokladuški vatrogasci imali su mirna protekla 24h.

– Potpisivanje ugovora sa studentima kojima je odobrena stipendija Općine Velika Kladuša za akademsku 2023/24. godinu biće održano danas sa početkom u 15:00 sati u prostorijama zgrade Centra za kulturu “Zuhdija Žalić” u Velikoj Kladuši, najavljeno je iz Općine Velika Kladuša. Ugovor, u ime korisnika, potpisuje stipendist i jedan roditelj, uz obavezno predočenje lične karte. Prilikom potpisivanja ugovora stipendist je dužan priložiti dokaz o otvorenom računu u poslovnoj banci, na koji će se vršiti isplata stipendije.

– Na stadionu “Omer Hrnčić-Hrnjo” u Vrnograču danas će se odigrati odgođena utakmica 5. kola Kantonalne lige USK u kojem ekipa NK ”Mladost” Vrnograč dočekuje NK “Borac” Izačić. Pozivaju se navijači da u 15:30h dođu na stadion i budu podrška ekipi Mladosti!

–12.oktobar – Svjetski dan artritisa -Svjetski je dan borbe protiv artritisa koji se obilježava s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti ranog prepoznavanja reumatskih bolesti te načina prevencije i liječenja. Važno je omogućavanje što zdravijeg starenja te poboljšanje kvalitete života za oboljele koji zbog posljedica bolesti doživljavaju fizičke i psihičke promjene.
 

Reumatoidni artritis češći je kod žena nego muškaraca u odnosu 3:1. Iako se najčešće razvija u dobi od 30 do 60 godina, učestalost raste sa starenjem. Rizik je povećan kod porodica koje u svojim historijama bolesti već imaju reumatoidni artritis. Karakteristike bolesti su bolovi i otekline zglobova. Otečeni zglobovi su vrlo često topliji od okolne kože i crveni.

– Danas u Bosni više niske oblačnosti će biti prije podne. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je i magla. Sunčanije u drugom dijelu dana. U Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Više oblačnosti prije podne na sjeveru Hercegovine. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 24°C.

– Biometeorološka prognoza je povoljna. Većina populacije biće boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale bi se umanjiti. U Bosni, osjetljive osobe trebaju biti opreznije tokom prijepodneva, mogući su manji problemi usljed mjestimične pojave magle, u Hercegovini toplije i ugodnije, sa dužim sunčanim intervalima većim dijelom dana. Poželjno je boraviti na otvorenom, po mogućnosti van gradskih sredina.

BIHAMK
-Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, kolovoz je mjestimično mokar ili vlažan, iz BiHAMK-a upozoravaju i na povećanu opasnost od odrona. Na putu koji vodi od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.Prometno je na ulazu u BiH na graničnom prijelazu Maljevac.