Narušavanje javnog reda i mira i saobraćajka u Velikoj Kladuši

.
Nove servisne informacije

 

– Jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj je jedno lice zadobilo teže tjelesne povrede bilježe službenici Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24h. Desilo se i jedno narušavanje javnog reda i mira, dok krivičnih djela nije bilo.

– Jednu intervenciju imali su kladuški vatrogasci. Prema riječima dežurnog Kapića radilo se o izvlačenju povrijeđenog u saobraćajnoj nezgodi koja se desila u Polju. Intervencija je trajala od 00:10 do 1:12h.

– Timovi Hitne službe Doma zdravlja na čelu da doktoricama Samrom Alibegić i Amrom Zulić pružili su medicinsku pomoć za 49 pacijenata. Tri pacijenta su upućena na dalje liječenje.

– Uredno je elektronapajanje kladuške općine, informišu iz Poslovnice „Elektrodistribucije“.

– Centralni dio manifestacije ”Kladuški dani poljoprivrede 2024” bit će održan danas. Izložbeno takmičarski dio krupne stoke održat će se danas u mjestu Poljice, Vrnograč od 10:00 do 13:00h, dok će proglašenje najboljih grla, najvećih proizvođača voća, povrća, mlijeka i meda uz kulturno zabavni program biti održano u Gradskom parku od 17.00h.

– Karate klub „Regeneracija“ i ove godine biće domaćin brojnim klubovima i karatašima koji će pokazati svoje vještine na jubilarnom 20. turniru koji nosi naziv „Trofej Velike Kladuše“. Turnir će biti održan danas u Gradskoj sportskoj dvorani u Velikoj Kladuši s početkom u 09.45h.

– U organizaciji Medžlisa IZ Velika Kladuša i Mreže mladih još danas od 9:00 do 18:00h  na Starom gradu je otvorena multimedijalna izložba “Muzej poslanika – Upoznaj Allahovog poslanika a.s.”. 

– Svake godine 28. septembra obilježava se Svjetski dan borbe protiv bjesnoće da bi se ukazalo na važnost ove smrtonosne bolesti. Od bjesnoće najčešće oboljevaju: psi,vukovi,mačke i lisice ali i šišmiši. Bjesnoću takođe može dobiti i čovjek. Prijenos bjesnoće s čovjeka na čovjeka ekstremno je rijedak, ali i smrtonosan.

– Širom svijeta 28. septembar obilježava se kao Međunarodni dan slobodnog pristupa informacijama. Pravo na dostupnost informacija smatra se jednim od osnovnih ljudskih prava u svim demokratskim zemljama, ali bez obzira na zakone, mnogi novinarski radnici i građani i dalje ostaju bez traženih informacija.

– Danas će jače naoblačenje sa zapada usloviti kišu i pljuskove širom zemlje, a prvo će zahvatiti područje Krajine i tokom dana postepeno se pomjerati prema istoku i jugu. Jače padavine se očekuju na zapadu, sjeveru, sjeverozapadu i centralnim područjima Bosne. Moguća je i slaba grmljavina. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C, u sunčanijim područjima do 28°C.

– Nestabilna atmosfera uz blagi pad temperatura će nepovoljno uticati na većinu populacije. Promjenjivo vrijeme bi kod osjetljivih osoba moglo doprinijeti umoru te uzrokovati umjerene poteškoće poput glavobolje i lošije koncentracije. Tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici bit će pojačane nepovoljnim vremenskim utjecajem. Savjetujemo izbjegavanje suvišnih napora te prilagoditi odijevanje.

Stanje na putevima

– Na većini puteva u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom kolovozu i uz dobru vidljivost. S obzirom da meteorolozi najavljuju padavine savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. Na mjestima gdje se izvode radovi saobraća se usporeno, a vožnja na ovim mjestima zahtijeva povećanu pažnju i poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.