Narušavanje javnog reda i mira i saobraćajka u Velikoj Kladuši

.
Nove servisne informacije

 

– 40 pacijenata zatražilo je medicinsku pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Velika Kladuša. Dežurni doktori bili su Samra Alibegić, Abdulah Fazlić i Kenan Dautović.

– U protekla 24 sata službenici Policijske stanice Velika Kladuša evidentirali su jedno narušavanje javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu.

– Prema riječima dežurnog Delanovića Vatrogasna jedinica nije imala poziva za izlazak na teren.

– Uredno je elektronapajanje kladuške općine, informišu iz Poslovnice „Elektrodistribucije“.

–JP ”Veterinarska stanica” Velika Kladuša provodi akciju cijepljenja pasa i mačaka protiv bjesnoće. Prema rasporedu, cijepljenje će danas održati na sljedećim lokacijama i terminima:

08:00h – Kumarica kod Doma
09:00h – Orčeva luka, kod Šakanović Fehima
10:00h – Trnovi, kod mljekare
11:00h – Ponikve, kod škole.  

Za preventivno cijepljenje protiv bjesnila cijena iznosi 15,00 KM. Akcijska cijena vrijedi za sve vlasnike životinja do 07. oktobra.

– Nakon dvije gostujuće utakmice, pred igračima NK Mladost Vrnograč je prva domaća ligaška utakmica u kojoj danas dočekuju ekipu NK Željezničar iz Bosanske Krupe. Utakmica se igra u 16:00h na stadionu “Omer Hrnčić-Hrnjo” u Vrnograču. Iz Kluba su pozvali sve ljubitelje nogometa da budu podrška u ovom susretu i prvoj utakmici nove sezone pred domaćim navijačima.

– Svake godine 21. septembra Ujedinjeni narodi pozivaju svijet da obilježi Međunarodni dan mira. Ovogodišnja tema i fokus obilježavanja je “Njegovanje kulture mira”. Međunarodni dan mira i ovogodišnja tema njegovog obilježavanja “Njegovanje kulture mira” poprima još veći značaj u svjetlu geopolitičkih izazova i društvenih podjela koje definiraju našu svakodnevicu. ”Međunarodni dan mira se obilježava 21. septembra još od 1981. godine, kada je uspostavljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Međunarodni dan mira obilježava se dok na rubovima Evrope i širom svijeta bijesne ratovi. Nažalost, svakodnevno svijet svjedoči potresnim prizorima iz Palestine i Ukrajine. Našem svijetu treba mir – sada više nego ikada. Ipak, sukobi, rastuće nejednakosti, stalne nepravde, rat čovječanstva protiv prirode i globalni financijski sustav koji je zastario, nefunkcionalan i nepravedan, blokiraju put do mira. “– António Guterres

– Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježava se 21. septembra svake godine, a čitav mjesec septembar proglašen je mjesecom podizanja svijesti o ovoj bolesti. Alzheimerova bolest je najčešći oblik progresivne demencije kod starijih odraslih osoba, bolest je neizlječiva, a oboljeli kako se bolest razvija potpuno ovise o podršci za svakodnevne životne aktivnosti o drugim osobama. Njemački ljekar Alois Alzheimer zaslužan je za prepoznavanje bolesti još 1906. godine.

– Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječene tokove će biti dosta magle i niske oblačnosti. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 26°C.

– Biometeorološke prilike su povoljne. Duži sunčani intervali i postepeni rast temperatura zraka, pozitivno će djelovati na opštu sliku. Manje poteškoće su moguće u jutarnjim satima, pretežno zbog svježijeg vremena i mjestimične pojave magle. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata trebale bi se umanjiti sa odmicanjem dana.

Stanje na putevima

– U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle. Zbog magle izdvajamo puteve uz rijeke Unu, Sanu, Savu i Lašvu, kao i šire područje Banja Luke i Prijedora. Vozačima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja i savjetujemo oprezniju vožnju. Čuvajte sebe, a i ostale učesnike u saobraćaju. U toku su sanacioni radovi na više magistralnih puteva. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.